Αλβανία: Διατηρεί τη δυναμική της η οικονομική ανάπτυξη

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 15:06

Παρά το γεγονός ότι το 2009 ήταν έτος κρίσης, η αλβανική οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία η οποία βαίνει αύξουσα την τελευταία τετραετία αν και με βραδύτερο ρυθμό, επισημαίνει σε έκθεσή του το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε κατά 1,55 περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ωστόσο ο ρυθμός αυτός εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ποσοστό πάνω από5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Αλβανίας και πάνω από 4% σύμφωνα με εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα).

Το ΑΕΠ της Αλβανίας στους 9 πρώτους μήνες του 2009 εκτιμάται σε 1.176 δισ. λεκ. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό περίπου 80%, του οποίου οι δραστηριότητες ενισχύθηκαν από το κατάλληλο μείγμα νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε η κεντρική τράπεζα της χώρας (το οποίο ευνόησε τη λελογισμένη πιστωτική επέκταση) αλλά και από την άρση των προβλημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επίσης, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται και γενναιόδωρο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα των υποδομών και ειδικά στην κατασκευή δρόμων, το οποίο ενίσχυσε σημαντικά και τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα

Ωστόσο η Αλβανία δεν έμεινε αλώβητη από την οικονομική κρίση, αφού το Σεπτέμβριο του 2009 καταγράφτηκε πτώση τόσο της αξίας όσο και της ποσότητας των εξαγωγών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, μείωση των καθαρών εισροών αδήλων πόρων και κυρίως μεταναστευτικών εμβασμάτων και επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα