Σερβία: Χωρίς πρόβλημα οι ελληνικές τράπεζες

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 15:10

Όπως ενημερώνει το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων (ΓΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 5 Μαΐου η κεντρική τράπεζα της Σερβίας:

«Οι δραστηριοποιούμενες εδώ, ελληνικής ιδιοκτησίας, τέσσερεις εγχώριες τράπεζες, συγκεκριμένα, οι «Alpha Bank Serbia», «Eurobank EFG», «Piraeus Bank» και «Vojvodjanska Banka», που κατέχουν το 16% περίπου της σχετικής εγχώριας αγοράς, είναι σταθερές, φερέγγυες και με επαρκή ρευστά αποθέματα. Όλοι οι δείκτες λειτουργίας τους βρίσκονται εντός του σχετικού πλαισίου, που έχει καθορίσει η τράπεζά μας. Το 2009 οι τράπεζες αυτές παρουσίασαν αύξηση της πιστωτικής τους δραστηριότητας κατά 10%, εφέτος δε αναμένεται εντατικοποίηση της εν λόγω αυξητικής τάσης.

Η ανθεκτικότητα τους σε εξωτερικές χρηματοπιστωτικές πιέσεις, έχει επιβεβαιωθεί από αντίστοιχες δοκιμές που διενεργήσαμε, ακολουθώντας τη μεθοδολογία του ΔΝΤ, καθώς και από ελέγχους που διενήργησε κοινή ομάδα του εν λόγω ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο αξιολόγησης του σερβικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι τράπεζας αυτές λειτουργούν στη Σερβία σαν ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα, στο πλαίσιο του μητρικού στην Ελλάδα, τραπεζικού τους ομίλου, βάσει άδειας της τράπεζάς μας και με δικά τους κεφάλαια, κατάσταση που τους επιτρέπει να πληρούν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο σύνολο των πελατών τους και τους Σέρβους πολίτες».

Διευκρινίζεται ότι, η ανωτέρω ανακοίνωση έρχεται σαν συνέχεια ανεπιβεβαίωτων φημών στην σερβική αγορά, για ενδεχόμενα προβλήματα σχετιζόμενα με τα ρευστά αποθέματα των προαναφερθεισών τραπεζών, επισημαίνει το ΓΟΕΥ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα