Τρισέ: Δεν υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις η ΕΚΤ

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 16:43

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράσει κρατικά ομόλογα δεν έγινε κατόπιν πολιτικών πιέσεων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

«Είμαστε απόλυτα ανεξάρτητοι. Η απόφαση αυτή είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι αποτελέσματα οποιουδήποτε είδους πίεσης» τόνισε, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και ότι τάχθηκε υπέρ αυτής η συντριπτική πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ο Τρισέ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ωστόσο δεν αποκάλυψε το ποσό που είναι διατεθειμένες να διαθέσουν.

Ερωτηθείς για το αν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αγορές ύψους 200-300 δισ. ευρώ ευσταθούν, είπε: «Το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει το μέγεθος των παρεμβάσεων. Σε αυτή τη φάση, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα απορροφήσει την επιπλέον ρευστότητα που θα διοχετεύσει μέσω της αγοράς ομολόγων, ώστε να μην χρειαστεί να μεταβάλει την σημερινή νομισματική πολιτική της, και είπε ότι η αποδοχή προθεσμιακών καταθέσεων θα ήταν ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος.

Δεν έδωσε πάντως συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα διαχωρίσουν τις αγορές.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα