Κρίση του ευρώ η ελληνική κρίση, λέει ο Γάλλος πρέσβης

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 19:00
UPD:25/05/2010 13:18

«Η Ενωμένη Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα η ωραιότερη ιδέα του 20ου αιώνα». Με αυτά τα λόγια του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Φαρνό εγκαινίασε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας με αφορμή τον εορτασμό για την σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

Ο κ. Φαρνό τόνισε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα όπως η μετανάστευση, η άμυνα, η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η «Ευρώπη είναι ένας μοναδικός χώρος ευημερίας και ελευθερίας» και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για από κοινού προσπάθειες.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, επισήμανε ότι «δεν είναι αμιγώς ελληνική υπόθεση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν κρίση του ευρώ και να αντιμετωπιστεί συλλογικά». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινό όραμα και πολιτική βούληση» πρόσθεσε, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, «πρέπει να φανούμε αντάξιοι του οράματος και του ενθουσιασμού του Ρομπέρ Σούμαν».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης ανέλυσε τις οικονομικές ανισότητες που προέκυψαν από τα διαφορετικά οικονομικά μοντέλα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Βορά και Νότου, αναφέροντας ότι «ενώ υπήρξε νομισματική ένωση των κρατών, δεν υπήρξε οικονομική σύγκλιση».

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει «να υπάρξει κοινή ελπίδα και κοινή έξοδος όλων από την οικονομική κρίση και από όλες τις άλλες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι «τώρα είναι το στοίχημα της Ευρώπης για την οικονομική ένωση» ενώ στο τέλος της ομιλίας του επισήμανε ότι «η κρίση μπορεί να είναι και πρόκληση, ευκαιρία και ελπίδα. Γι' αυτή την ευκαιρία ας γιορτάσουμε σήμερα αλλά και ας προβληματιστούμε».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνήθηκε χαιρετισμός της ευρωβουλευτή Ρόδης Κράτσα, η οποία ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μαθήματα και τα συμπεράσματα των κρίσεων και να οχυρωθούμε θεσμικά και πολιτικά για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα μας και να προλάβουμε νέους κινδύνους».

Ο Αλβάρο ντε λα Ρίβα, εκπροσωπώντας τον πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθησή ότι «θα αντιμετωπιστεί το παρόν και το μέλλον με την κατάλληλη νομοθεσία» ωστόσο όμως όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται συνεκτικότητα και ενότητα και μόνο έτσι θα επιτύχουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του εκπροσώπου της αντιπροσωπίας της ΕΕ στην Ελλάδα Κάρλος Μαρτίν Ρουίθ Ντε Χορντεχουέλα εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια» γιατί όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα «καράβι που θαλασσοδέρνεται μα δε βυθίζεται».

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης» προβλήθηκε η βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταινία με τίτλο "welcome", του Γάλλου σκηνοθέτη Φιλίπ Λουαρέ, με ήρωα ένα 17χρονο αγόρι που αναζητά την τύχη του ως μετανάστης στην Ε.Ε.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γαλλικό Ινστιτούτο, με την υποστήριξη της Γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η «Ημέρα της Ευρώπης» είναι αφιερωμένη στην ενότητα και την ειρήνη των χωρών της Ε.Ε. ενώ μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία, τον ευρωπαϊκό ύμνο και το σύνθημα «ενότητα και πολυμορφία» συμπεριλαμβάνεται στα σύμβολα της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα