Κίνα: Επιτάχυνση του πληθωρισμού

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 06:17
UPD:06:30
REUTERS/STRINGER

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα, ο νέος δανεισμός υπερέβη τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και οι τιμές ακινήτων αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, εντείνοντας την απειλή της υπερθέρμανσης της ταχύτερα αναπτυσσόμενης και μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τον ταχύτερο ρυθμό σε 18 μήνες, και οι τιμές ακινήτων αναρριχήθηκαν 12,8%, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο νέος δανεισμός ύψους 774 δισ. γιουάν (113 δισ. δολ.), που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, ήταν υψηλότερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,8%, υπερβαίνοντας επίσης τις εκτιμήσεις.

Η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει τον περιορισμό του ετήσιου πληθωρισμού στο 3% και την αποφυγή της φούσκας ακινήτων μετά το δανεισμό ρεκόρ που οδήγησε στην οικονομική ανάκαμψη.

Χθες στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα και σε ποσοστό 20% από τα υψηλότερα επίπεδα του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι οι ανά τον κόσμο μετοχές σημείωσαν σημαντική άνοδο μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την αποφυγή της κρίσης. Σήμερα στις 10:15 π.μ., τοπική ώρα, ο δείκτης σημείωνε άνοδο 0,7%.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 17,9% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 18,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Οι επενδύσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων στα αστικά κέντρα αυξήθηκαν 26,1% τους τέσσερις πρώτους μήνες από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 18,5% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ίδια.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού ήταν η μεγαλύτερη σε 19 μήνες. Τον Μάρτιο το κόστος των αγαθών φεύγοντας από τα εργοστάσια αυξήθηκε κατά 5,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα