Ελλειμματικοί οι προϋπολογισμοί έως το 2004

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2002 17:41

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3,8% για το 2003 και μείωση του πληθωρισμού στο 2,5% το Δεκέμβριο του επόμενου έτους, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, η κάμψη του πληθωρισμού θα προέλθει και από τη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Ο νέος προϋπολογισμός αναθεωρεί προς τα κάτω το στόχο για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, έναντι του 4,1% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επίσης, αναθεωρούνται και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους και του αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης του 2003 αλλά και των προηγούμενων ετών, ύστερα από τις διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Eurostat.

Αλλαγές σε έλλειμμα και χρέος

H επανεξέταση αφορά την απεικόνιση των δαπανών του Δημοσίου για την κάλυψη εγγυήσεων που καταπίπτουν από δάνεια των ΔΕΚΟ, οι οποίες μέχρι τώρα υπολογίζονταν μόνο στο χρέος και όχι στο έλλειμμα. Επίσης αφορά στις δαπάνες που κάνει το Δημόσιο για τη συμμετοχή του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ΔΕΚΟ. Τέλος, στα ανταλλάξιμα δάνεια που έχει λάβει το Δημόσιο, τα οποία μέχρι τώρα δεν συμπεριλαμβάνονταν στο χρέος.

Οι αποφάσεις αυτές οδηγούν σε αλλαγές στο αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και του δημοσίου χρέους ως εξής:

-Για το 2000 το αρχικά δηλωθέν έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 0,8% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ.

-Για το 2001 το πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 1,2%.

-Για το 2002 το πλεονασμα 0,4% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 1,1%.

-Για το 2003 το προβλεπόμενο πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ και

-Για το 2004 το προβλεπόμενο πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 0,4% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα στο δημόσιο χρέος επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές: Για το 2002 αντί για 103,2% του ΑΕΠ το χρέος γίνεται 105,3% του ΑΕΠ και για το 2003 αντί για 99,3% του ΑΕΠ γίνεται 100,2% του ΑΕΠ.

Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2003

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, μεταξύ των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για το ΞΥΣΤΟ όπου θα προβλέπεται η ανάθεση της άδειας.

Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση των δαπανών για τις αποδοχές του προσωπικού στα υπουργεία και στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και στις συντάξεις κατά 5,3%.

Οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη θα είναι αυξημένες κατά 19,1%, ενώ οι δαπάνες για νέες προσλήψεις θα κυμανθούν στα φετινά επίπεδα (25 εκ. ευρώ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα