ΠΓΔΜ: Επιχειρηματικό άνοιγμα προς Αλβανία - Κοσσυφοπέδιο

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 10:15

Η ΠΓΔΜ έχει ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση να αξιοποιήσει ένα μέρος των υποδομών του λιμένα του Δυρραχίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλοσόσκι κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα για τα εγκαίνια της πρεσβείας της ΠΓΔΜ στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Η πρόταση αυτή (για την οποία ο σκοπιανός υπουργός εξωτερικών δεν ανέφερε εάν έλαβε απάντηση από την κυβέρνηση των Τιράνων, μολονότι ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους), διατυπώθηκε εν όψει της αναβάθμισης του λιμένα λόγω της κατασκευής του οδικού άξονα Δυρράχιο - Κούκες - Κόσοβο - Μερντάρε (σύνορα με τη Σερβία). Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου ο κ. Μιλοσόσκι έκανε και τις ακόλουθες δηλώσεις: «Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να αξιοποιήσουμε τις υποδομές. Θα πρέπει όμως να δουλέψουμε για την κατασκευή του οδικού άξονα 8, διότι η μέγιστη εκμετάλλευσή του λιμανιού θα μπορούσε να ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, εφόσον θα κατασκευαζόταν η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνέδεε τα Σκόπια με το Δυρράχιο. Αυτή θα είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου για τα επόμενα χρόνια».

Εξάλλου, ο περιφερειακός διαχειριστής του Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρηματιών και Διαχειριστών της ΠΓΔΜ, κ. Γιοβάν Μάτζοβσκι εξέφρασε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της χώρας για τις αγορές του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να αποδεχθούν την πρόκληση προκειμένου να επεκταθούν πέρα από τα σύνορα των Σκοπίων αφού η αγορά της ΠΓΔΜ δεν είναι επαρκής για αποτελεσματική ανάπτυξη και θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η αποκαλούμενη αγορά ΜΑΚ (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα