Διορθώνουν οι αγορές

Λαγκάρντ: Υπερβολικό το χθεσινό ράλι
Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 11:21
UPD:11:33

Ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται σήμερα στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποκομίσουν μέρος των σημαντικών κερδών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Πολλοί αναλυτές εμφανίζονται, εξάλλου, δύσπιστοι στο σχέδιο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία, η ανακοίνωση του οποίου πυροδότησε ράλι των δεικτών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης. «Οι αγορές έδωσαν υπερβολική απάντηση, με άνοδο των δεικτών, τέτοια που δεν είχαμε δει ανάλογη εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτό ήταν υπερβολικό, θα ξαναπέσουν, η κατάσταση θα ηρεμήσει», εκτίμησε η γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture.

Πτωτικές τάσεις στο Χ.Α.

Πτωτικά κινείται σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από το εντυπωσιακό χθεσινό ράλι.

«Μία πιο ελεγχόμενη συμπεριφορά σε χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται στις αγορές μετοχών παγκοσμίως μετά το χθεσινό ράλι», αναφέρει η Κύπρου Χρηματιστηριακή στο πρωινό της σχόλιο. Σύμφωνα με τη Fortius Finance, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιασθεί στην προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτή την ώρα (11:16) ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 0,29%, στις 1.774,07 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 29,05 εκατομμύρια ευρώ.

Απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση άνοιξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό ράλι, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες αναφορικά με τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πιθανή διάχυσή τους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Στις 10:52 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,9% στις 1.029,39 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί κατά 7,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες – οι οποίες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη χθες – με τις μετοχές των BNP Paribas Banco Santander, Barclays και HSBC να υποχωρούν μεταξύ 1,7% και 3,7%.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο Nikkei

Με απώλειες 1,1% είχε κλείσει νωρίτερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, καθώς η χθεσινή ευφορία που οδήγησε τα χρηματιστήρια σε ράλι ανόδου αντισταθμίστηκε από την πτώση της μετοχής της Mizuho Financial εξαιτίας της είδησης για μαζική αύξηση κεφαλαίου.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή του Sumitomo Mitsui Financial Group μετά την πτώση της συνδεδεμένης εταιρείας Promise, ενώ απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Toshiba Corp μετά την αποκάλυψη των σχεδίων δαπανών που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές θα αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης κεφαλαίου.

«Η υποτίμηση του ευρώ λειτουργεί αρνητικά για την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Εκφράζονται έντονες ανησυχίες σχετικά με το εάν το σχέδιο της κρίσης θα φέρει καρπούς», σχολίασε ανώτατος τεχνικός αναλυτής της Mizuho Securities. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν γίνονται άλλες αγορές παρά μόνο για την κάλυψη των ανοιχτών θέσεων και όταν αυτό τελειώσει, η αγορά θα κατακλυστεί από ρευστοποίηση κερδών.»

Στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ο Nikkei υποχώρησε στις 10.411,10 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 1,3% στις 932,10 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα