Γερμανία: Πιθανή καταψήφιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης από SPD

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 13:26
UPD:13:35

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ (δεξιά), πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά), πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο καταψήφισης του ευρωπαϊκού πακέτου για τη στήριξη του ευρώ το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD). Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι η χώρα ενδέχεται να καταλήξει τελικά να πληρώσει το σύνολο του ποσού.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, ο κοινοβουλευτικός επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ερωτήματα για το σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. «Τι θα γίνει αν οι άλλες χώρες που θα λάβουν βοήθεια από το πακέτο δεν συμβάλουν; Θα μεγαλώσει το μερίδιο της Γερμανίας;» διερωτήθηκε.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το μερίδιο της χώρας ενδέχεται να αυξηθεί επειδή δεν θα έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ τα μέσα να συμβάλουν. «Στη χειρότερη περίπτωση, οι Γερμανοί ενδέχεται να χρειαστεί να εγγυηθούν για τα 440 δισ. ευρώ μόνοι τους και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο Όπερμαν.

Το πακέτο – που περιλαμβάνει εγγυήσεις ύψους 440 δισ. ευρώ από χώρες της ευρωζώνης και 60 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας – περιλαμβάνει περίπου 123 δισ. ευρώ σε μορφή δανειακών εγγυήσεων από τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα στο Reuters κυβερνητική πηγή της χώρας.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα