Πτώση του χαλκού

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 06:31
UPD:06:39

Απώλειες για δεύτερη ημέρα κατέγραψε ο χαλκός εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση του βιομηχανικού μετάλλου θα περιοριστεί καθώς η Κίνα αυξάνει τα επιτόκια για να δαμάσει τον πληθωρισμό, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δυσκολεύονται να περιορίσουν τον κίνδυνο από τα ελλείμματα στην περιφέρεια.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) υποχώρησε έως 0,9% φθάνοντας στα 6.990 δολ. ο τόνος πριν διαπραγματευθεί στα 7.015 δολ. ο τόνος στις 9:24 π.μ. στη Σαγκάη. Επίσης πτωτικά κινήθηκαν αλουμίνιο, μόλυβδος και νικέλιο.

Οι τιμές ακινήτων στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο, αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ τον Απρίλιο και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε 18 μήνες, ανακοινώθηκε χθες. Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης των κινεζικών μετοχών εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρο για περιορισμό των τιμών κατοικιών.

Επίσης πτωτικά κινήθηκε ο χαλκός καθώς το ισχυρό δολάριο περιόρισε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που τιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα. Το δολάριο σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών υποχώρησε 4,6% αυτόν τον μήνα εν μέσω ανησυχιών ότι οι κίνδυνοι των ελλειμμάτων στην Ευρώπη ενδέχεται να περιορίσουν την ανάκαμψη της περιφέρειας.

Ο χαλκός για παράδοση Αυγούστου στη Σαγκάη υποχώρησε έως 0,3% φθάνοντας στα 55.550 γιουάν (8.134 δολ.) ο τόνος και προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 55.620 γιουάν.

Στο Λονδίνο ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αλουμίνιο φθάνοντας στα 2.104 δολ. ο τόνος, απώλειες 0,5% σημείωσε ο μόλυβδος στα 2.040 δολ. ο τόνος και το νικέλιο υποχώρησε 0,4% στα 22.500 δολ. ο τόνος. Ανοδο 0,2% σημείωσε ο ψευδάργυρος φθάνοντας στα 2.075 δολ. ο τόνος και ο κασσίτερος δεν είχε διαπραγματευθεί έως τις 9:31 π.μ. στη Σιγκαπούρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα