ΙΕΑ: Η ελληνική κρίση επηρεάζει τη ζήτηση πετρελαίου, φ. αερίου

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 13:47
UPD:13:54

Σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση στην Ελλάδα, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1999.

Στην εκτίμηση ότι η ελληνική κρίση χρέους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), παρουσιάζοντας σήμερα τη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ για την αγορά ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φατίχ Μπιρόλ, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση στην Ελλάδα, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1999.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ εκτίμησε επίσης ότι η διατήρηση των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι θα επηρεάσει και αυτή αρνητικά τη ζήτηση. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενδεχομένως να αποτελέσουν «σημαντικό εμπόδιο» για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αν αυξηθούν πάνω από τα 80 δολάρια, τόνισε.

Όσον αφορά στις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος, η ΙΕΑ αναμένει πως θα διαμορφωθεί κατά μέσο στα 86,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 220.000 βαρέλια λιγότερο απ’ ό,τι εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα. Θα αυξηθεί δηλαδή σε ετήσια βάση κατά 1,62 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 1,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα