Λ.Κατσέλη: Διμέτωπη μάχη

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 16:24

Ο αναπτυξιακός νόμος και ο έλεγχος των τιμών βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Το μήνυμα υπουργικού συμβουλίου είναι ένα: η μάχη τώρα για τη στήριξη των επενδύσεων με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο και απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας πως παράλληλα υπάρχει και το μήνυμα της μάχης για τη μείωση των τιμών.

Λ. Κατσέλη: Η ανάπτυξη δεν γίνεται με μαγικό ραβδί

Λ. Κατσέλη: Η ανάπτυξη δεν γίνεται με μαγικό ραβδί

Πρόκειται για μάχη σε δύο μέτωπα, συμπλήρωσε η κ. Κατσέλη, την οποία δίνουμε με όλους τους εταίρους μας και στην οποία βάζουμε πλάτη όλοι, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Ερωτηθείσα γιατί δεν έχουν πέσει οι τιμές, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η υπουργός απάντησε πως όταν αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, είναι φυσικό αυτό να φαίνεται στην αγορά, κυρίως στα πετρελαιοειδή όπου η αύξηση ήταν πάνω από 40%. «Αυτό που θέλω να τονίσω», συνέχισε η υπουργός, «είναι ότι η αγορά απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων και παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ είχαμε σημαντικές μειώσεις σε πάρα πολλούς τομείς».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε», σημείωσε, «επιβάλλουμε πρόστιμα, κάνουμε ελέγχους σε καθημερινή βάση και με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε, όπως π.χ. το πάγωμα τιμών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Με τη θέσπιση καθαρών τιμών στα ράφια και με μια σειρά άλλα συνοδευτικά μέτρα βοηθούμε ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ότι προστατεύεται».

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την ανάπτυξη»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της ανάπτυξης, η υπουργός Οικονομίας παρατήρησε πως δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. «Για να φαίνονταν σήμερα αποτελέσματα ανάπτυξης έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δύο χρόνια», επεσήμανε και τόνισε ότι από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπει ανάχωμα στην ύφεση και οι πολίτες να δουν φως στο βάθος του τούνελ σε ένα χρόνο.

Την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων, ακολουθεί το fast track, ενώ ως το Σεπτέμβριο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Στα τέλη Ιουνίου τέλος, αναμένεται η κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου.

Προτάσεις Χατζηδάκη για τη συγκράτηση των τιμών

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την πάταξη των καρτέλ στην αγορά και υπέβαλε σειρά προτάσεων για τον έλεγχο της πορείας της αγοράς και τη συγκράτηση των τιμών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1814947 .

Και επίκαιρη ερώτηση Δ. Παπαδημούλη

Εν τω μεταξύ επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της μείωσης των τιμών κατέθεσε πως τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης.

«Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού, με τη συνεχή άνοδο των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών να πλήττει καίρια το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και ερωτά την κ. Κατσέλη:

• Γιατί δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα μέτρα μείωσης των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, υπηρεσιών ΔΕΚΟ και αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών;

• Ποια μέτρα σχεδιάζεται να ληφθούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

• Με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να περιορίσει τα φαινόμενα άγριας κερδοσκοπίας από τα καρτέλ που δρουν ανεξέλεγκτα, τόσο στα τρόφιμα, όσο και στα καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης;

• Πώς σχεδιάζει να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ενισχύσει τη λειτουργία της και να γίνει περισσότερο αποτελεσματική;



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα