ΠΓΔΜ: Επιχειρηματική συγκυρία στη μεταποίηση

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 10:00

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της επιχειρηματικής συγκυρίας στη μεταποίηση που πραγματοποίησε η στατιστική υπηρεσία της ΠΓΔΜ η πλειονότητα των στελεχών του κλάδου εκτιμά πως η κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων το Μάρτιο ήταν λιγότερο ικανοποιητική σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ λιγότερο ικανοποιητικός ήταν και ο βαθμός κάλυψης της τρέχουσας παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου με παραγγελίες.

Παράλληλα, η πλειονότητα των στελεχών του κλάδου εκτιμά πως η παραγωγή της μεταποίησης το Μάρτιο υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι προσδοκίες των στελεχών αναφορικά τόσο με το ύψος της παραγωγής όσο και με το μέγεθος της απασχόλησης στους αμέσως επόμενους 3 μήνες ήταν πιο αισιόδοξες το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Τα αποθέματα πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου διαμορφώθηκαν το Μάρτιο σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, ενώ αντίθετα, τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση. Ο μέσος βαθμός αξιοποίησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού του κλάδου αυξήθηκε το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 55,5%.

Οι κυριότεροι παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου (όπως αυτοί καταγράφονται στις σχετικές απαντήσεις των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα) εντοπίζονται στις εξής κατευθύνσεις: ανεπαρκής εξωτερική ζήτηση (26,3%), ανεπαρκής εσωτερική ζήτηση (19,3%), προβλήματα χρηματοοικονομικού χαρακτήρα (11,7%) και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον (9,1%).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα