ΗΠΑ: Έρευνα για παραπλάνηση οίκων αξιολόγησης από τράπεζες

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 12:05
UPD:12:27

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης άρχισε έρευνα για να διαπιστώσει αν οκτώ τράπεζες παρείχαν παραπλανητικές πληροφορίες σε οίκους αξιολόγησης σχετικά με τίτλους που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια προκειμένου να βαθμολογούνται ευνοϊκά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ¶ντριου Κουόμο εξέδωσε κλητεύσεις ειδοποιώντας τις τράπεζες για την έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας, που επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Στο στόχαστρο της έρευνας είναι οι τράπεζες Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Credit Agricole και Merrill Lynch, που πλέον ανήκει στην Bank of America.

Οι οίκοι αξιολόγησης πού είχαν βαθμολογήσει τα επίμαχα επενδυτικά προϊόντα ήταν η Standard & Poor's, η Fitch και η Moody's.

Ο εισαγγελέας αναμένεται επίσης να διερευνήσει την πρακτική των τραπεζών να προσλαμβάνουν υπαλλήλους οίκων αξιολόγησης που βοηθούσαν στη δημιουργία προϊόντων που σχετίζονταν με την αγορά ενυπόθηκων δανείων και τα οποία βαθμολογούνταν ευνοϊκά από τους οίκους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα