Μικρή άνοδος στο Τόκιο

Ωθηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2002 10:01
UPD:10:05

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών. Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης.

Σε γενικές γραμμές, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη εν όψει της τριήμερης αργίας στην Ιαπωνία, των στοιχείων που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και της απόφασης της Fed για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 8.685,72 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 45,24 μονάδες ή 0,52%, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινείτο πτωτικά. Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 866,89 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,54%.

Αξιόλογα κέρδη (4,36%) κατέγραψε η μετοχή της Toyota. Η υπ' αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο ανακοίνωσε την Τετάρτη κέρδη-ρεκόρ για το εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές προβλέψεις της για το σύνολο του έτους επικαλούμενη καλύτερες του αναμενόμενου επιχειρηματικές συνθήκες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σημαντική άνοδο (3,08%) σημείωσε και η μετοχή της Nissan Motor, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Mazda παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης για την κερδοφορία της εταιρείας. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, τα καθαρά κέρδη της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας αυτοκινήτων στην Ιαπωνία αναμένεται να ανέλθουν σε 5,5 δισ. γιεν (44,74 εκατ. δολάρια) στο εξάμηνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για κέρδη ύψους δύο δισ. γιεν.

Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Οι τίτλοι της UFJ Holdings και της Mizuho Holdings υποχώρησαν κατά 2,16% και 2,15% αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι τα συνολικά κέρδη της τελευταίας στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αγγίζουν το 14%.

Tέλος, πτώση (1,01%) σημείωσε και σήμερα η μετοχή της Fujitsu. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών στην Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εμφανίσει ζημίες στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης και ότι θα προβεί στην περικοπή 7.100 θέσεων εργασίας έως τα τέλη Μαρτίου. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οι ζημίες της εταιρείας ανήλθαν σε 91,01 δισ. γιεν έναντι ζημιών 119,28 δισ. γιεν του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα