Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 05:25
UPD:05:45

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινήθηκα αυτήν την εβδομάδα οι ασιατικές μετοχές μετά την πρόβλεψη της Sony Corp. για τα κέρδη της τα οποία διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, την υποχώρηση του ευρώ και του δολαρίου έναντι του γιέν και την πτώση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Οι μετοχές της Sony, κατασκευάστριας των τηλεοράσεων Bravia, βυθίστηκαν 6,5% στο Τόκιο. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας που πραγματοποιεί περίπου το 70% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, απώλεσαν 1,9%. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, υποχώρησαν 1,2% στο Σύδνεϋ μετά την πτώση του αργού πετρελαίου και του χαλκού. Οι μετοχές της Commonwealth Bank of Australia οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές των τραπεζών μετά τα δημοσιεύματα ότι οι αμερικανικές διωκτικές αρχές ελέγχουν περισσότερες τράπεζες.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,2% φθάνοντας στις 119,64 μονάδες στις 11:04 π.μ. στο Τόκιο, με περισσότερες από τέσσερις μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε κέρδη. Αυτήν την εβδομάδα ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 1% μετά την υποχώρησή του 5,9% την εβδομάδα που πέρασε εν μέσω ανησυχιών του ευρωπαϊκού ελλείμματος και τις κινήσεις της Κίνας να περιορίσει την εκρηκτική της ανάπτυξη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 1,6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού παρά τη σημερινή δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Ναότο Καν ότι βλέπει πρόοδο στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Απώλειες 0,3% σημείωσε ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησαν και οι δύο σε ποσοστό της τάξης του 1%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 1,2% μετά τα δημοσιεύματα ότι περισσότερες συμφωνίες πώλησης ομολόγων υποθηκών ελέγχονται εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές.

Μέσα στο έτος ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific έχει σημειώσει απώλειες 0,6%. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης σημείωνε κάθε ημέρα απώλειες διαγράφοντας τα κέρδη που σημείωσε το 2010 καθώς διογκώθηκαν οι ανησυχίες ότι και άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Σήμερα και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν πτωτικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει ο κλάδος που περιλαμβάνει τις εταιρείες ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το αδύναμο ευρώ και το δολάριο ώθησαν ακόμα χαμηλότερα τις ιαπωνικές μετοχές περιορίζοντας την αξία των κερδών τους στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται σε γιέν. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά εν μέσω ανησυχιών ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ύψους περίπου 1 τρισ. δολ. θα βλάψει την ανάπτυξη.

Το γιέν ανατιμήθηκε σήμερα έως τα 115,88 έναντι του ευρώ από 118,25 που ήταν χθες κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο. Εναντι του δολαρίου το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 92,51 από 93,32.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε στα 74,40 δολ. το βαρέλι χθες στη Νέα Υόρκη, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων. Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Ιουλίου σημείωσαν απώλειες 0,4%, υποχωρώντας για τρίτη ημέρα αυτήν την εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα