Προς τα χαμηλότερα 14 μηνών το ευρώ

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 06:01
UPD:06:30

Για τέταρτη εβδομάδα απωλειών όδευε το ευρώ, υπερβαίνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών στα οποία υποχώρησε έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος στην Ευρώπη θα υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης άγγιξε σε μία εβδομάδα τα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του γιέν πριν την αυριανή υποβολή της έκθεση προόδου της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας όδευε να σημειώσει απώλειες για δεύτερη εβδομάδα έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο με χαμηλότερο ρυθμό των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2545 στις 11:09 π.μ. στο Τόκιο από 1,2535 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το νόμισμα ανέκαμψε μετά την υποχώρησή του στο 1,2516 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Μαρτίου του 2009. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 116,45 γιέν από 116,27 γιέν. Νωρίτερα άγγιξε τα 115,88 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαΐου. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 92,80 ανά δολάριο από 92,75.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 1,6% και ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας υποχωρούσε 1,1%. Ο Reuters/Jeffries CRB Index, ο δείκτης των 19 πρώτων υλών υποχώρησε χθες κατά 0,4%.

Αυτήν την εβδομάδα το ευρώ έχει υποχωρήσει 1,7% μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους περίπου 1 τρισ. δολ. για την καταπολέμηση του ελλείμματος. Χθες ο Γκι Καντέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τρεις γύρους μέτρων μείωσης του ελλείμματος φέτος, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων φόρων στις πωλήσεις και φόρων στα καύσιμα, το αλκοόλ και τον καπνό. Την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μισθών και των συντάξεων ώστε να μπορέσει να εισπράξει τα 110 δισ. ευρώ (138 δισ. δολ.) των έκτακτων δανείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 8,5% σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Correlation-Weighted. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε 6% και το γιέν σημείωσε άνοδο 6,3%.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,5% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα. Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε στα 71,32 σεντς του δολ. των ΗΠΑ από 71,40 σεντς που ήταν χθες και σημείωσε απώλειες 0,2% στα 66,20 γιέν.

Το αμερικανικό νόμισμα όδευε να περιορίσει τις απώλειες δύο εβδομάδων έναντι του γιέν πριν από τις ανακοινώσεις στις ΗΠΑ που ενδέχεται να δείξουν αύξηση των λιανικών πωλήσεων για έβδομο μήνα και βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο, σημάδια ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανακάμπτει.

Χθες ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Μινεάπολις, Narayana Kocherlakota είπε ότι η δέσμευση της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν σταματά την κεντρική τράπεζα από την αύξησή τους «εάν οι οικονομικές συνθήκες είναι κατάλληλες, σε τρεις ημέρες, τρεις μήνες ή τρία χρόνια».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα