ΥΠΟΙΑΝ: Προκήρυξη δύο νέων προγραμμάτων τον Ιούνιο

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 15:40

Δύο νέα προγράμματα πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του Ιουνίου από το ΥΠΟΙΑΝ. Το πρώτο, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα αφορά τους τομείς ένδυσης και υπόδησης, ενώ το δεύτερο θα σχετίζεται με τη μεταποίηση και θα ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Μανώλης Πατεράκης, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Συστήματα Στήριξης Εξωστρέφειας». Το συνέδριο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της ειδικής γραμματείας Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, ο κ. Πατεράκης προανήγγειλε την προκήρυξη νέων προγραμμάτων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Ειδικότερα, επισήμανε ότι προετοιμάζονται δύο νέα προγράμματα, για τη νέα οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη και διευκρίνισε ότι εντός του καλοκαιριού θα ξεκαθαριστούν οι όροι συμμετοχής των ενδιαφερομένων σε αυτά. Στόχος είναι, όπως σημείωσε, να διοχετευθεί ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Πατεράκης, επισημαίνοντας ότι «ο συντονισμός όλων των φορέων είναι το κλειδί για την επαναφορά της χώρας στην υγιή ανάπτυξη», αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και στις δράσεις για αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από 3,5% σε 6,4%.

Όπως είπε, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε: ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δημόσιες επενδύσεις, και συγκεκριμένα δράσεις στο πλαίσιο του ΤΕΜΠΜΕ, Νέα Οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, πρωτοβουλία JEREMIE, ενίσχυση εξαγωγικών φορέων (ΟΠΕ, Invest in Greece, ΟΑΕΠ) και ίδρυση κοινής ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την στήριξη της υγιούς ανάπτυξης, την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μ. Μπόλαρης: Προχωρούμε στην παραγωγική αναδιάρθρωση

Η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας μας είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, σημειώνοντας ότι μέχρι πρότινος προτεραιότητα αποτελούσε η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και δανειακών προβλημάτων της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το ΕΣΠΑ ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης όταν ολοκληρώθηκε η εκταμίευση των τριών πακέτων στήριξης από την ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι η διοχέτευση των κονδυλίων αλλά η στοχευόμενη διάθεσή τους σε επιχειρήσεις καινοτόμες και εξωστρεφείς που έχουν δυνατότητες και λειτουργούν στον ανταγωνισμό με βάση την ποιότητα. «Η Ελλάδα είναι ένα όμορφο οικόπεδο στον κόσμο, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει ποιοτικά», είπε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα