Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 05:27
UPD:05:40

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον δείκτη MSCI Asia Pacific Index στα χαμηλότερα επίπεδα 11 εβδομάδων, καθώς το ευρώ κινήθηκε πτωτικά έναντι του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι τα μέτρα στην Ευρώπη για τη μείωση των ελλειμμάτων θα βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Οι μετοχές της Canon Inc., που εισπράττει το 31% των εσόδων της από την Ευρώπη, υποχώρησαν 1,9% στο Τόκιο. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, σημείωσαν απώλειες 3,4% στο Σύδνεϋ μετά την πτώση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Οι μετοχές της Posco, της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, υποχώρησαν 2,3% στη Σεούλ.

Ο ΜSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,6% φθάνοντας στις 118,10 μονάδες στις 10:33 π.μ. στο Τόκιο οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Φεβρουαρίου. Ο περιφερειακός δείκτης έχει υποχωρήσει 8,5% από τα υψηλότερα επίπεδα για το έτος στις 15 Απριλίου καθώς η κρίση του ελλείμματος στην Ευρώπη και η ανησυχία ότι η Κίνα θα καταστείλει τον πληθωρισμό περιόρισαν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 1,7% καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν με χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών ρυθμό τον Μάρτιο. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index βυθίστηκε 1,7% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 1,7%.

Στις 14 Μαΐου στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 1,9% εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση του ελλείμματος στην Ευρώπη αποσταθεροποιεί το ευρώ που επισκίασε τις υψηλότερες των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.

Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγικές μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών καθώς το γιέν υποτιμήθηκε στα 113,82 ανά ευρώ από 116,26 που ήταν κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο στις 14 Μαΐου. Εναντι του δολαρίου το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 92,23 από 92,78. Το ισχυρό γιέν περιορίζει τα έσοδα των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Οι μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες αποτέλεσαν το 19% της σημερινής υποχώρησης του MSCI Asia Pacific. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε 3,8% φθάνοντας στα 71,61 δολ. το βαρέλι στις 14 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Φεβρουαρίου. Στο Λονδίνο o δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 3,6% στις 14 Μαΐου, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 4 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα