Γ. Πεταλωτής: Καμία περίπτωση εξόδου από το ευρώ

Τι είπε για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και την εξεταστική για την οικονομία
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 15:21
UPD:15:44

Δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το νόμισμα του ευρώ διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών που λειτούργησαν κερδοσκοπικά εις βάρος της Ελλάδας.

«Δεν θα μπορούσε να είναι επιλογή οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης να βγούμε από το ευρώ, γιατί μπήκαμε στην ευρωζώνη με πολύ αγώνα και πολύ κόπο. Από κει και πέρα, και σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν συμφέρει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Δεν θα μπορούσε να είναι επιλογή οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης να βγούμε από το ευρώ, γιατί μπήκαμε στην ευρωζώνη με πολύ αγώνα και πολύ κόπο. Από κει και πέρα, και σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν συμφέρει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσο για το ενδεχόμενο να στραφεί η Αθήνα κατά συγκρεκριμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που λειτούργησαν κερδοσκοπικά σε βάρος της χώρας, ο κ. Πεταλωτής απάντησε πως αυτό θα γίνει εφόσον υπάρξουν στοιχεία, τα οποία μπορούν να στηρίξουν μία τέτοια προσφυγή.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ γνωστοποίησε πως η Ε.Ε. διερευνά αν στην περίπτωση της Ελλάδας αναπτύχθηκαν ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές. «Όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός», σημείωσε, προαναγγέλλοντας νέο νομοθετικό το Δεκέμβριο. «Και σε αυτόν τον τομέα», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

Είναι θέμα ευθύνης της ίδιας της ΕΕ, να αναπτύξει τους αναγκαίους μηχανισμούς για να προστατεύει, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, τα ίδια της τα μέλη, σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Πεταλωτής και αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο CNN, σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα ότι αυτές οι κερδοσκοπικές επιθέσεις θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, ειδικά από την ΕΕ.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή ... στη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε στο τέλος να μπορούμε να αμυνόμαστε συλλογικά και συνολικά, απέναντι σε τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου στις δηλώσεις στη ΝΕΤ 105,8, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την εξεταστική για την οικονομία. «Έχουμε δεσμευθεί να διερευνήσουμε οποιαδήποτε πτυχή υπάρχει, οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπάρχει κατασπατάληση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος», σημείωσε ενώ απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ να αρχίσει η διερεύνηση από το 1981, παρατήρησε: «Εάν θέλαμε πραγματικά νΆ αποκρύψουμε τις ευθύνες, να συμψηφίσουμε, να περιγελάσουμε τον ελληνικό λαό, ας αρχίσουμε από το '81 και μετά. Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση, παρά αυτή την τακτική, την απαράδεκτη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία για άλλη μία φορά δείχνει ότι δεν έχει πάρει κανένα μήνυμα, από το πόσο καταστροφή έφερε στον ελληνικό λαό, εμείς έχουμε ευθύνη να ερευνήσουμε, να διερευνήσουμε στη Βουλή, φυσικά από κει και πέρα, τις πραγματικές ευθύνες όσων έβλαψαν τον τόπο».

Ο συμψηφισμός, τόνισε, είναι άρνηση των ευθυνών των πραγματικών υπαιτίων για την κατάσταση, στην οποία φτάσαμε.

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για το θέμα της εξεταστικής για την οικονομία και συγκεκριμένα για το αν πρώην ή εν ενεργεία Επίτροποι και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλουν να παραστούν και να καταθέσουν εφόσον τους ζητηθεί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διοργανικών σχέσεων και διοίκησης κ.Σέφκοβιτς, απάντησε ότι αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια των Επιτρόπων .

«Τα μέλη της Επιτροπής δεν υπόκεινται στον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων της. Αν κληθούν να καταθέσουν εγγράφως ή προφορικά σε εθνική κοινοβουλευτική επιτροπή, εμπιστευτικά ή μη, είναι, με την επιφύλαξη της εχεμύθειας που οφείλεται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, ελεύθερα να το πράξουν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια. Προς τήρηση της αρχής της συλλογικής ευθύνης, προβλέπεται ότι η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται κάθε φορά που ένα από τα μέλη της καταθέτει ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής κράτους μέλους», ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα