Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 05:19
UPD:05:33

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες μετά την υποχώρηση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής εν μέσω εικασιών ότι οι προσπάθειες στην Ευρώπη για περιορισμό του κυβερνητικού ελλείμματος θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι μετοχές της Korea Zinc Co., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας ψευδαργύρου στον κόσμο, υποχώρησαν 4,7% στη Σεούλ. Οι μετοχές της Mitsubishi Corp., που εισπράττει το 40% των πωλήσεών της από τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, απώλεσαν 1,3% στο Τόκιο. Οι μετοχές της OneSteel Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ατσαλιού της Αυστραλίας βυθίστηκαν 3,1%. Οι μετοχές της Transurban Group οδήγησαν τις απώλειες των μετοχών στο Σύδνεϋ μετά το δημοσίευμα ότι πούλησε μερίδιό της σε εταιρεία διαχείρισης διοδίων.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στις 116,34 μονάδες στις 10:28 π.μ. στο Τόκιο με περίπου πέντε μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε τέσσερις που σημείωναν άνοδο. Ο περιφερειακός δείκτης έχει υποχωρήσει 9,5% από τα υψηλότερα επίπεδα έτους στις 15 Απριλίου λόγω της κρίσης του ελλείμματος στην Ευρώπη και τη ανησυχίας ότι η Κίνα θα δαμάσει τον πληθωρισμό περιορίζοντας την εμπιστοσύνη για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Χθες ο δείκτης σημείωσε απώλειες 2,8%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,5%, παρά την ανακοίνωση του υπουργείο Εμπορίου της χώρας ότι η ζήτηση των υπηρεσιών υποχώρησε για δεύτερο μήνα τον Μάρτιο. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,2% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 0,6%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,1% μετά την πτώση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που οδήγησαν τον δείκτη χαμηλότερα έως 1,8%. Χθες το ευρώ κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006 που άγγιξε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν τα βιομηχανικά μέταλλα και η ενέργεια. Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών υποχώρησε 2,1% φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα 15 μηνών σημείωσε ο χαλκός.

Ο London Metal Exchange Index υποχώρησε 6% χθες στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Φεβρουαρίου. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου σημείωσε απώλειες 2,1% στη Νέα Υόρκη, υποχωρώντας για πέμπτη συνεδρίαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα