Υποχωρεί το ευρώ

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 05:49
UPD:06:12

Πτωτικά, προς τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006 κινήθηκε το ευρώ, παρά την επιδίωξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να κατευνάσουν τις ανησυχίες ότι ο περιορισμός των δαπανών για την καταπολέμηση του ελλείμματος στην περιφέρεια δεν θα προκαλέσει διπλή συρρίκνωση της οικονομίας.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 11 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου πριν από την γερμανική έκθεση που προβλέπεται να δείξει μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα. Το δολάριο της Αυστραλίας προσέγγισε τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας που περιόρισαν τις προσδοκίες για την συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2354 ανά δολάριο στις 11:13 π.μ. στο Τόκιο από 1,2395 δολ. που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε έως 1% στο 1,2235 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Απριλίου του 2006. Εναντι του γιέν το ευρώ υποχώρησε στα 114,22 από 114,77 γιέν χθες, όπου άγγιξε τα 112,46 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαΐου. Το δολάριο άγγιξε τα 92,47 γιέν από 92,59 γιέν.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,5% στα 87,33 σεντς του δολαρίου από τα 86,86 σεντς που άγγιξε χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Φεβρουαρίου. Το νόμισμα υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας φθάνοντας στο 1,2540 από 1,2490 δολ. Νέας Ζηλανδίας.

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι τα σχέδια της Ευρώπης για τη μείωση του ελλείμματος θα βλάψουν την ανάπτυξη, και θα αυξήσουν τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Στις 14 Μαΐου η Ισπανία ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες περικοπές σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών και η Πορτογαλία έκανε το ίδιο μία ημέρα αργότερα, υποσχόμενες να μειώσουν τους μισθούς και να αυξήσουν τους φόρους. Στις 16 Μαΐου Ιταλοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση των δημοσίων δαπανών, και η Γαλλία ετοιμάζεται να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα στην Κομισιόν τα τελευταία της σχέδια για τις δαπάνες και τη φορολογία.

Μόνο οι χώρες με το υψηλό έλλειμμα συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μετά τη χθεσινή τους σύσκεψη στις Βρυξέλλες.

Φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 8,8% έναντι των κυριότερων νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Correlation Weighted Indices.

Απώλειες για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σημείωσε το δολάριο της Αυστραλίας εν μέσω εικασιών ότι η Reserve Bank of Australia θα μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων καθώς η κρίση του ελλείμματος στην Ευρώπη απειλεί να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας μετά την ανακοίνωση ότι οι τιμές που κατέβαλαν οι παραγωγοί στη χώρα για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και για υπηρεσίες αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο.

Οι τιμές παραγωγού στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν 1,3% από το τέταρτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Ουέλινγκτον. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,6%, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια αύξηση σε ένα έτος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα