Συνέδριο ΕΑΣΕ: Μικρά βήματα για τα μεγάλα αποτελέσματα

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 11:27
UPD:14:09

Οι μικρές αλλαγές που σωρευτικά μπορεί να καθορίσουν το μέλλον μια εταιρίας ή ενός οργανισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του 21ου ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), το οποίο διεξήχθη στη Βουλιαγμένη, στις 14 και 15 Μαΐου. Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Μικροτάσεις-Μεγαποτελέσματα» και χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ναυτεμπορική».

Στο συνέδριο, τις εργασίες του οποίου παρακολούθησαν περισσότερα από 300 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου και φορέων, συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί σε θέματα μάνατζμεντ και ηγεσίας.

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ Μιχάλης Παγίδας, ο οποίος αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα του Συνεδρίου, είπε χαρακτηριστικά: «Η περίοδος κρίσης και αβεβαιότητας που διανύουμε οδηγεί πολλούς από εμάς να αναζητήσουμε και να εστιάσουμε στα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά: τις μικρές αποφάσεις, τις αυθόρμητες πρωτοβουλίες, τις προσωπικές εμπειρίες και τις βιωματικές ιδέες που δίνουν ζωή σε μια επιχείρηση και μπορούν, αν τις αξιοποιήσουμε σωστά, να γίνουν φορείς μεγάλων αλλαγών.»

Ο καθηγητής Τζόζεφ Μπανταράκο, πρόεδρος του προγράμματος MBA του Harvard Business School και ειδικός σε θέματα ηγεσίας, υποστήριξε ότι τα μικρά πράγματα, οι μικρές αποφάσεις, οι αυθόρμητες πρωτοβουλίες και οι βιωματικές ιδέες είναι εκείνα που δίνουν ζωή σε μια επιχείρηση (μία θεωρία που έχει αναπτύξει και στο βιβλίο του «Leading Quietly»).

Μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο καθηγητής Μπανταράκο είπε ότι σε μία περίοδο κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε, η ηγεσία θα βρεθεί αναπόφευκτα στο στόχαστρο επικριτών, αλλά πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να κάνει αυτό που θεωρεί ότι είναι το σωστό. Όσο κι αν είναι εύκολο να ρίχνει κανείς το φταίξιμο στους πολιτικούς, «ο ελληνικός λαός, όπως και ο αμερικανικός πρέπει να κοιτάξουν λίγο στον καθρέφτη και να δουν αν είχαν καλλιεργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες», μας λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν «πραγματικά μεγάλες προκλήσεις μπροστά».

NAFTEMPORIKI.GR

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μαρκ Πεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων της Burson-Marsteller και συγγραφέας του best seller «Microtrends», αναφέρθηκε στις μικρές τάσεις που σήμερα εντοπίζονται σε ποσοστό 1% του πληθυσμού, αλλά αύριο μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Τόνισε την ευκαιρία που υπάρχει πίσω από κάθε κρίση, προσθέτοντας ότι η αδυναμία να αλλάξει κανείς στη σημερινή εποχή, είναι αποτυχία.

Ο κ. Πεν μίλησε στο naftemporiki.gr για το ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική των ελληνικών επιχειρήσεων και το ποιες είναι οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

NAFTEMPORIKI.GR

Ο Dr. Tal Ben-Shahar, διάσημος ψυχολόγος, συγγραφέας του bestseller Happier και ειδικός σε θέματα «θετικής ψυχολογίας», έδωσε έμφαση στα θετικά συναισθήματα, όπως η αισιοδοξία, η υψηλή αυτοεκτίμηση και η διάθεση για συνεργασία, τα οποία είναι σημαντικοί παράγοντες, όχι μόνο για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία αλλά και για μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, μίλησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης. Ο κ. Μπόλαρης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και σταθούν στα «ακριβά ράφια» των αγορών του εξωτερικού, τόνισε ότι απαιτείται σωστή αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα, ενίσχυση των ξένων επενδύσεων και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «Αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση. Αν είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και απαλλαγμένοι από στερεότυπα του παρελθόντος, θα πετύχουμε».

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης, ο Ευθύμιος Βιδάλης, διευθύνων σύμβουλος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ο Γιάννης (John) Kent, ιδρυτής και CEO του youtravel.com και ιδρυτής των Aquis Hotels and Resorts, ο Αλέξανδρος Μούκας, διευθύνων σύμβουλος της VELTI, ο Χαρίτων Κυριαζής, partner της PricewaterhousCoopers και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο Δρ Χρήστος Γιαπιτζάκης, ιατρικός γενετιστής και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ Μιχάλης Κυριακίδης, ειδικός σύμβουλος Επιχειρησιακών και Διευθυντικών Διαδικασιών της Alapis και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, συγγραφέας και γενική διευθύντρια της Saatchi & Saatchi.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα