Μέρκελ: Απαραίτητη η νοοτροπία της σταθερότητας για να λειτουργήσει η ευρωζώνη

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 15:12

«Στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουν μία μέρα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε η η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας πως στους κόλπους της ευρωζώνης «η αλληλεγγύη και η σταθερότητα είναι έννοιες αλληλένδετες».

Μετά τη θέσπιση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, «η συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία μίας ένωσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Le Monde, El Pais και Corriere della Serra.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουν μία μέρα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε η Μέρκελ, σημειώνοντας πως στους κόλπους της ευρωζώνης «η αλληλεγγύη και η σταθερότητα είναι έννοιες αλληλένδετες».

«Η ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο εάν υιοθετήσουμε μία νοοτροπία σταθερότητας, κάτι που σημαίνει σταθερή οικονομία και εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ», τόνισε.

Για τη Γερμανία, αυτή η νοοτροπία της σταθερότητας είναι αδιαπραγμάτευτη, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, υπεραμυνόμενη για άλλη μία φορά της υιοθέτησης αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής από τις χώρες της ευρωζώνης.

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στις εντάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, κυρίως θεσπίζοντας αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, υιοθετώντας μία αναπτυξιακή πολιτική στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Ιουνίου. «Συμφωνώ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί ότι μία αναπτυξιακή πολιτική θα στείλει το μήνυμα, ότι πέρα από τη σταθερότητα, πρέπει να έχουμε μία Ευρώπη ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα