Ελπίδες στη μείωση των επιτοκίων

Κέρδη στις ΗΠΑ - Υποχώρηση στην Ευρώπη
Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2002 00:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η εξασθένηση των στοιχείων για την απασχόληση και τη μεταποίηση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.

Οι μετοχές υποχώρησαν αμέσως μετά την είδηση ότι μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά τον Οκτώβριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, όμως εν συνεχεία ανέκαμψαν εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία.

Η μετοχή της Microsoft υποχώρησε περισσότερο από 2%, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, που επρόκειτο να ανακοινωθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, σχετικά με την έκβαση της προτεινόμενης διευθέτησης της υπόθεσης για μονοπωλιακή πολιτική.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, υπό την πίεση των απογοητευτικών ειδήσεων από το επιχειρηματικό μέτωπο και παρά το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατούσε στους επενδυτικούς κύκλους αναφορικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι προοπτικές χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ενισχύθηκαν έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τη μεταποιητική δραστηριότητα (και την ανεργία στην Αμερική).

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,3% και 1,26%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει την εβδομάδα με πτώση της τάξης του 0,4%. Συνολικά, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε θετικός μήνας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το δείκτη των 300 μετοχών να καταγράφει άνοδο σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες.

Η αναλογία χαμένων/κερδισμένων ήταν τέσσερα προς ένα, ενώ οι όγκοι συναλλαγών στην Ευρώπη υπερέβησαν το μέσο όρο παρά την αργία της αγοράς στην Ισπανία και τη δημόσια αργία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Royal Sun & Alliance (-10,3%), Atlas Copco, Trelleborg, Sandvik, ABB (-14,7%), ING (-4,68%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε τάσεις σταθεροποίησης, καθώς όλοι περιμένουν τώρα την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης του τραπεζικού συστήματος από την κυβέρνηση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα