Γερμανία: Απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 12:08

Στην απαγόρευση των «ακάλυπτων» ανοιχτών πωλήσεων (naked short- selling) και στην κερδοσκοπία επί των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μέσω των συμφωνιών ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit-default swaps) προχώρησε η Γερμανία.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια τη μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης να καθησυχάζει τις χρηματοοικονομικές αγορές που ταλανίζονται από τη διευρυμένη αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα και ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2011, αφορά επίσης και τις δέκα τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων, όπως διευκρίνισε σε χθεσινή του δήλωση η γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς BaFin. Σύμφωνα με τη δήλωση του φορέα, η πρωτοβουλία αυτή ήταν επιβεβλημένη λόγω της «εξαιρετικής μεταβλητότητας» που επικρατεί όσον αφορά στα ομόλογα της ευρωζώνης.

«[Η πρωτοβουλία αυτή] σηματοδοτεί την κλιμάκωση του κανονιστικού κινδύνου (regulatory risk) για την επενδυτική κοινότητα», σχολιάζει ο Κιθ Ουίρτς, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια 18 δισ. δολαρίων στην Fifth Third Asset Management Inc. «Η κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης υποδεικνύει ότι το δράμα εκτυλίσσεται και να κλιμακώνεται στην Ευρώπη», τόνισε.

Και άλλοι αναλυτές, όμως, εκφράζουν αμφιβολίες όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι δείχνει «απόγνωση». Η έλλειψη συντονισμού της Γερμανίας με τις υπόλοιπες χώρες, ακόμη και εκείνες της ευρωζώνης, θέτει ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης να κατευνάσει τα ανήσυχα πνεύματα στις αγορές, υποστηρίζουν κάποιοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα