Απόσυρση της τροποποίησης για το bake off ζητούν οι αρτοποιοί

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 17:48
UPD:18:19

Αντίθετος στις προωθούμενες αλλαγές για τη διάθεση του προψημένου ψωμιού «bake off» που γίνεται μέσω σούπερ μάρκετ και πρατήριων άρτου δηλώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ).

Ο ΠΣΑΜ διαμαρτύρεται διότι όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα τετραγωνικά που βάσει νόμου απαιτούνται για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης για τις διαφορετικές κλίμακες παραγωγικότητας, «ναι μεν μειώνονται σε σχέση με τα όσα προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, ωστόσο επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι». «Αγνοώντας την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη για άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, επιμένει σε ρυθμίσεις που ζημιώνουν τους καταναλωτές» επισημαίνει ο ΠΣΑΜ και ζητά να αποσυρθεί άμεσα η κατατεθείσα τροποποίηση και μετά από διαβούλευση με τους φορείς και την Ε.Ε να κατατεθεί νέα.

Οπως υποστηρίζει, το ίδιο το υπουργείο είχε υποβάλλει προς την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5.2.2010 πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εντελώς διαφορετική από αυτή που τελικά κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

«Η νέα τροποποίηση δεν είναι σύμφωνη με τη λειτουργία των αγορών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, προφανώς δεν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η οποία έχει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση - και θα οδηγήσει στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» προσθέτει.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Γ. Μαυρομαράς, το bake-off εξακολουθεί να περιορίζεται όπως πριν και η αγορά αρτοποιίας παραμένει κλειστή και οι καταναλωτές, όπως σημειώνει, δεν θα αγοράζουν το ψωμί τους φθηνότερα, «από περισσότερα σημεία πώλησης, όποια ώρα της ημέρας επιλέξουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΑΜ στις ελληνικές αρτοβιομηχανίες εργάζονται 4.000 άτομα, στα πρατήρια άρτου 20.000 άτομα και στα εναπομείναντα bake-off περίπου 500 άτομα και μετά την ψήφιση του Ν.3526/2007 χάθηκαν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας και όσο καθυστερεί η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, κινδυνεύουν να χαθούν πολλές ακόμα.

Κι αυτό γιατί όπως τονίζει ο ΠΣΑΜ: «Το υπουργείο καταδικάζει τις Ελληνικές αρτοβιομηχανίες - και ιδιαίτερα τις πιο σύγχρονες εξ' αυτών - να μην αναπτυχθούν, να μην επενδύσουν, να μην δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, επιλέγει να κρατά κλειστή την αγορά αρτοποιίας εις βάρος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα