ΗΠΑ: «Στροφή στις ΑΠΕ χωρίς νέες υποδομές»

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 16:02

Μεγάλες ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των δυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, χωρίς σημαντικές επενδυτικές δαπάνες, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου επικεντρώνεται στη δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας του δικτύου WestConnect εάν, μετά από τις αναγκαίες λειτουργικές τροποποιήσεις, το 35% της ενέργειάς του μπορούσε να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. «Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας προκειμένου να προσαρμοστεί στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, χωρίς να απαιτούνται ωστόσο πρόσθετες υποδομές», τονίζει η Ντέμπι Λιου, ανώτατη διαχειρίστρια έργου στο NREL.

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, η αιολική και ηλιακή ενέργεια αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας –ωστόσο, η αγορά των καθαρών μορφών ενέργειας επεκτείνεται ραγδαία χάρη στα κίνητρα που παρέχει το κράτος.

Χωρίς να χρειάζονται επενδύσεις μεγάλης κλίμακας για κατασκευή νέων υποδομών, μπορεί να βελτιωθεί ο συντονισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή με στόχο τον περιορισμό της μεταβλητότητας που συνοδεύει συνήθως την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ συνήθως παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, εξαιτίας του απρόβλεπτου των φυσικών φαινομένων, όπως είναι ο άνεμος και η ηλιοφάνεια.

«Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα εάν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους σήμερα, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η διακύμανση και η αβεβαιότητα [των ΑΠΕ]» χωρίς να απαιτούνται σημαντικές νέες υποδομές, επισημαίνει η κα Λιου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα