Έκδοση ευρωομολόγων αντιπροτείνει ο ευρωπαϊκός Νότος

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 18:16
UPD:18:20

Την έκδοση ευρωομολόγων αναμένεται να αντιπροτείνουν, στο πλαίσιο της συνόδου της «Ομάδας Δράσης, οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη που επιθυμεί η Γερμανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στην «Ομάδα Δράσης», η οποία θα συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωποι από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της ΕΕ, «μία από τις πιο προωθημένες ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αρκετές χώρες διαφωνούν με την ιδέα αυτή, ανάμεσά τους και η Γερμανία.

Επί τάπητος θα τεθούν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει από το 2011 οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης να εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες, πριν την ψήφισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.

Προτείνει ακόμη την περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τη Γερμανία να επιθυμεί ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις για τις χώρες που εμφανίζουν συστηματικά υπερβολικά ελλείμματα.

Οι κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία περιλαμβάνουν την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών, για ένα χρόνο και φτάνουν έως και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ.

Οι προτάσεις της Γερμανίας έχουν χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου «ακραίες», δεδομένου ότι για να υιοθετηθούν απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Γαλλία εστιάζει περισσότερο στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να περιορίσει την πώληση κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα