S&P: Μειωμένες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το καλοκαίρι

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 12:35

Η λαϊκή ρήση «πούλα τον Μάη και φύγε βράδυ» (Sell in May and go away) που ακούγεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στους χρηματιστηριακούς κύκλους του Λονδίνου, συνεχίζει να εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της S&P Indices.

Η θεωρία που κρύβεται πίσω από το προσφιλές ρητό είναι ότι έχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από χαμηλές αποδόσεις ή ακόμη και απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Έχει διαπιστωθεί ότι εάν ρευστοποιήσει κανείς τις θέσεις του τον Μάιο και επανεπενδύσει το κεφάλαιό του μετά το καλοκαίρι, προστατεύει το χαρτοφυλάκιό του και πιθανότατα πετυχαίνει μεγαλύτερες αποδόσεις.

Μετά την ανάλυση της μηνιαίας απόδοσης 16 ευρωπαϊκών αγορών που απαρτίζουν τον S&P Global Broad Market Index, για το διάστημα Ιανουάριος 2000 – Δεκέμβριος 2009, η S&P διαπιστώνει ότι η «παλιομοδίτικη» επενδυτική στρατηγική εξακολουθεί να έχει βάση.

Η μεγαλύτερη αντίθεση στις δύο επενδυτικές περιόδους (χειμερινή-θερινή) παρατηρείται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία. Το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος, το γερμανικό χρηματιστήριο καταγράφει κατά μέσο όρο κέρδη 3,3%, ενώ τους θερινούς μήνες η απόδοση είναι αρνητική και συγκεκριμένα -1,42%. Σε ετήσιο επίπεδο, η απόδοση των εισηγμένων εταιρειών διαμορφώνεται στο 8,86%.

Ανάλογη είναι η τάση και στη Γαλλία, ενώ η Φιλανδία επιφυλάσσει το χειρότερο καλοκαίρι στους επενδυτές, με απώλειες -7,17% κατά μέσο όρο τους καλοκαιρινούς μήνες της τελευταίας δεκαετίας. Τα θερμότερα «χρηματιστηριακά καλοκαίρια» είναι, παραδόξως, αυτά της Δανίας και της Αυστρίας, όπου το χρηματιστήριο δεν σημειώνει απώλειες το καλοκαίρι, αλλά μειωμένες θετικές αποδόσεις 3,02% και 1,67% έναντι μέσων αποδόσεων 9,48% και 11,05%, αντίστοιχα, τους πέντε πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με την Alka Banerjee, αντιπρόεδρο της Global Equities at S&P Indices, μερικοί από τους λόγους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το διαχρονικό αυτό φαινόμενο είναι, μεταξύ άλλων, η μειωμένες εισροές κεφαλαίων τους θερινούς μήνες, οι επιπτώσεις των καλοκαιρινών διακοπών στη συναλλακτική δραστηριότητα και το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι πιο αυστηροί στην αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα