Ενισχύει το μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας η Γερμανία

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 19:04

Στην επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ενάντια ση δράση κερδοσκόπων στις χρηματοοικονομικές αγορές προσανατολίζεται η γερμανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά εφημερίδας.

Στην επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ενάντια ση δράση κερδοσκόπων στις χρηματοοικονομικές αγορές προσανατολίζεται η γερμανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία σχεδιάζει να απαγορεύσει το short selling (ανοιχτές πωλήσεις), την πώληση δηλαδή μετοχών από επενδυτές που δεν τις έχουν στην κατοχή τους, για το σύνολο των εταιρικών τίτλων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της χώρας.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει στα μέτρα κατά της κερδοσκοπίας μόνιμο χαρακτήρα, με τη ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την απαγόρευση του short selling για τις μετοχές των δέκα μεγαλύτερων εταιριών του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Γερμανίας, καθώς επίσης και για τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα αποφάσισε την απαγόρευση αγοράς των λεγόμενων ασφάλιστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps ή CDS) μίας χώρας της Ευρωζώνης, εφόσον ο επενδυτής δεν έχει στην κατοχή του κρατικά ομόλογα της συγκεκριμένης χώρας.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία, ενώ είναι πιθανό να καταλήξουν εντός της εβδομάδας σε μία ευρύτερη μεταξύ τους συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα