Καθησυχαστικός για την Ευρωζώνη ο Στρος Καν

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 20:18
UPD:21:42

Με αφορμή και τη νέα πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και του ευρώ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απειλή για τη ζώνη του ευρώ» αν και σημείωσε πως «περνάμε μια πολύ ταραγμένη εποχή, λόγω του ελληνικού προγράμματος, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην κατάσταση της ευρωζώνης κ.λπ.».

Kαθησυχαστικός για την Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κατάρρευσής της.

Με αφορμή και τη νέα πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και του ευρώ, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απειλή για τη ζώνη του ευρώ» αν και σημείωσε πως «περνάμε μια πολύ ταραγμένη εποχή, λόγω του ελληνικού προγράμματος, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην κατάσταση της ευρωζώνης κ.λπ.».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ανέφερε πως «αυτό είναι δύσκολο οι Έλληνες να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, όμως ήδη έχουν λάβει τολμηρές αποφάσεις, και από αυτήν την άποψη, πρέπει όλοι -πιστεύω- να συγχαρούν την ελληνική κυβέρνηση».

Πάντως, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας σημείωσε πως η κρίση χρέους στην Ευρώπη συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και οι ρυθμιστικές αλλαγές να μην εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, ενώ επιδιώκουν την ενίσχυση των οικονομιών τους.

Σημειώνεται πως παρά το πακέτο στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ ύψους 1 τρισ. δολαρίων για χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι ο κίνδυνος έχει περάσει με αποτέλεσμα να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετοχών, αλλά και του ευρώ.

Ωστόσο, το στέλεχος της διοίκησης της Fed Τζέιμς Μπούλαρντ υποβάθμισε την απειλή που αντιπροσωπεύει η ελληνική κρίση για την παγκόσμια οικονομία.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτή η νέα απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη πιθανότατα δεν θα μετατραπεί σε μία παγκόσμια ύφεση- σοκ. Αρχικά επειδή πρόκειται για ζήτημα χρέους ενός κράτους και είχαμε κρίσεις χρέους εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν λίγοι λόγοι για να πιστεύουμε ότι γεγονότα όπως αυτά από μόνα τους έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση» σημείωσε.

Καταλήγοντας πρόσθεσε πως είναι πάντα δυνατό «αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά» ... αλλά θα ήταν ασυνήθιστο δεδομένων των ιστορικών γεγονότων».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα