Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας παγκοσμίως «έκλεψε» η Apple από τη Microsoft, με τον Στιβ Τζομπς να υπερισχύει εν τέλει κατά του αιώνιου ανταγωνιστή του, Μπιλ Γκέιτς.
Σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών των δύο κολοσσών, η χρηματιστηριακή αξία της Apple ανερχόταν στα 222 δισ. δολάρια, ενώ η Microsoft κυμαινόταν στα 219 δισ. δολάρια.
Η ανατροπή αυτή υποδηλώνει την αλλαγή των τάσεων και των επιχειρηματικών στρατηγικών στον κλάδο της τεχνολογίας. Πάνω απΆ όλα, όμως, αποτελεί την επιβράβευση ενός κορυφαίου στελέχους που απαρνήθηκε τις συμβάσεις και πήρε μεγάλα ρίσκα.
Το 1985, ο Στιβ Τζομπς είχε πληρώσει με την αποχώρησή του από την εταιρεία τις επιχειρηματικές αστοχίες στην αρχή της λειτουργίας της Apple. Ο ευφυής επιχειρηματίας, όμως, επανήλθε δριμύτερος και αποφασισμένος να υλοποιήσει σειρά μέτρων για την κάθετη ολοκλήρωση στον κλάδο του hardware και του software.
Η μεγάλη «αναγέννηση» της Apple, η οποία κινδύνευσε να εξαφανιστεί στη δεκαετία του 1990, αποδίδεται κυρίως στην τεράστια εμπορική επιτυχία του iPod που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2001.
Σήμερα, η μετοχή της Αpple αξίζει δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ενώ αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα, η μετοχή της Microsoft έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της. Το 1997, μάλιστα, η Microsoft είχε προσφέρει χείρα βοηθείας με επένδυση 150 εκατ. δολ. στην Apple, η οποία αντιμετώπιζε τότε σοβαρά προβλήματα. Την εποχή εκείνη, η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ήταν πενταπλάσια σε σύγκριση με την Apple.
«Ο Γκέιτς καταξιώθηκε ως ένας μεγάλος επιχειρηματίας, αν και θα προτιμούσε να μείνει στην ιστορία ως οραματιστής. Ο Τζομπς καταξιώθηκε ως οραματιστής, αν και θα ήθελε να θεωρείται επιχειρηματίας», σχολιάζει ο ¶λαν Ντόιτσεμαν, συγγραφέας του βιβλίου «The Second Coming of Steve Jobs».
«Με την επισκίαση της Microsoft από την Apple –από πλευράς κεφαλαιοποίησης– αποδεικνύεται το μεγαλείο του Στιβ Τζομπς ως επιχειρηματία, ο οποίος πέτυχε αυτό που πάντοτε ζήλευε στον Μπιλ Γκέιτς», συμπληρώνει.
Πηγή: ΑΠΕ