Να υπάρξει συνολική αλλά όχι ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση, καθώς ειδικά στον τομέα της ενέργειας οι επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες, ενώ το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς συνδέεται και με την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών που βρίσκεται σε εξέλιξη ζητά το ΥΠΕΚΑ.
Τη θέση αυτή εξέφρασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι σε ένα χρόνο περίπου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ενσωματώσει τις τελευταίες κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση. Για το θέμα αυτό θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, η κ. Μπιρμπίλη με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων θα πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις με το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, η κ. Μπιρμπίλη απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην επιχείρηση κάτω από το 51%.
Στη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους η υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία θεσπίστηκε νέο, ειδικό θεσμικό πλαίσιο με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές.
Όπως προβλέπεται, το Δημόσιο θα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό και θα εκμισθώνει τις περιοχές αυτές σε ιδιώτες με διαγωνισμούς.
Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης καθώς θεωρείται ότι είναι δύσκολο για έναν ιδιώτη να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Οι διαγωνισμοί θα γίνονται με κριτήριο είτε την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα, είτε το τίμημα για τη μίσθωση του θαλάσσιου χώρου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, ως το 2015 μπορούν να λειτουργούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5000 μεγαβάτ εκ των οποίων τα 1000 μεγαβάτ από υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η κατασκευή των υπεράκτιων πάρκων συνδέεται και με την υλοποίηση νέων διασυνδέσεων των νησιών προκειμένου η παραγόμενη ενέργεια να εγχέεται στο δίκτυο.
Ήδη έχει ξεκινήσει μελέτη για τις απαιτούμενες διασυνδέσεις που θα ενταχθεί στη Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) και στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Εξελίξεις αναμένονται προσεχώς και στον τομέα των αγωγών, καθώς την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διέλευση τράνζιτ φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού.
Μια τέτοια συμφωνία θα άνοιγε το δρόμο για την υλοποίηση του ελληνοιταλικού αγωγού στον οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση να συμμετέχουν και άλλες εταιρίες. Σε 15 ημέρες εξάλλου η κ. Μπιρμπίλη θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, όπου θα έχει επαφές για ενεργειακά ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, αναμένεται στις 7 Ιουνίου στη Μόσχα η υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση της ελληνορωσικής εταιρείας, στην οποία επίσης θα παραστεί η υπουργός.
Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων.
Σχετικά, τέλος, με την αραβική επένδυση στον Αστακό που περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από υγροποιημένο πετρέλαιο (LPG), η κ. Μπιρμπίλη έχει ζητήσει από τη ΔΕΠΑ την εκπόνηση μελέτης επικινδυνότητας, βάσει της οποίας θα κριθούν τα μέτρα ασφαλείας και οι τεχνικές προδιαγραφές της επένδυσης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ