Σερβία: Επισκόπηση οικονομικών επιδόσεων από ΔΝΤ

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 10:30

Ολοκληρώθηκαν προχθές στο Βελιγράδι οι συνομιλίες μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επισκέφτηκε τη χώρα προκειμένου να πραγματοποιήσει την τετάρτη επισκόπηση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας στα πλαίσια της συμφωνίας τύπου stand-by μεταξύ των δύο πλευρών.

Η έγκριση των αποτελεσμάτων της επισκόπησης από το συμβούλιο διευθυντών του ΔΝΤ θα επιτρέψει την πρόσβαση της Σερβίας σε πρόσθετους πόρους συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Καθώς οι διαδικασίες οικονομικής ανάκαμψης δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα προσδοκώμενα οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στην οποία προβλέπεται η αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στο επίπεδο του 4,75% του ΑΕΠ το 2010 εξαιτίας της υστέρησης των δημοσίων εσόδων, δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ η υπουργός οικονομικών της χώρας, κα Diana Dragutinovic. Παράλληλα, ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκε από το 2% στο 1,5% για το 2010 και από το 4% στο 3% για το 2011, ενώ ο στόχος για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων στο 6% το 2010 και στο 4,5% το 2011 παρέμεινε αμετάβλητος.

«Η αποκατάσταση της Σερβίας είναι πιο διστακτική από το αναμενόμενο. Η ιδιωτική ζήτηση παραμένει αδύνατη. Αλλά οι εξαγωγές αυξάνονται και το εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να ενισχύεται. Αναμένουμε το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,5% το 2010 και κατά 3% το 2011, αν και οι κίνδυνοι εντοπίζονται στο επίπεδο που σχετίζεται με την ενδεχόμενη αρνητική τάση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή. Αναμένουμε πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρήσει την τάση υποχώρησης», επισημαίνει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, κ. Albert Jaeger σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα