Ν.Δ.: ¶μεση διευθέτηση των οφειλών δημοσίου στις επιχειρήσεις

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 16:54
UPD:16:55

Στα έντονα προβλήματα που εγκυμονούν στην αγορά εξαιτίας των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, εστιάζει με σχετική του δήλωση ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, υπάρχει προφανής κίνδυνος τα λουκέτα και η ανεργία να γίνουν μια δυσάρεστη καθημερινότητα, καθώς τα χρέη του δημοσίου προς την επιχειρηματική κοινότητα, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των αναπτυξιακών εργαλείων, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα.

Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση της Ν.Δ. για την εφαρμογή 23 προτεινόμενων αναπτυξιακών μέτρων με άξονα την τόνωση της οικονομίας, ενώ ζητεί από την κυβέρνηση:

- Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίζουν οφειλές τους προς το δημόσιο με ανάλογες οφειλές του δημοσίου προς αυτές, ώστε να δοθεί μια ώθηση στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που υφίστανται για μεγάλο διάστημα.

- Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εξόφληση, να διερευνηθούν: η πιθανότητα νέου διακανονισμού, ή η μερική εξόφληση και ο διακανονισμός ή η μερική ή ολική εξόφληση με ομόλογα. Στόχος της ενέργειας αυτής – όπως επισημαίνει - είναι να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προχωρούν τουλάχιστον μία νέα σύμβαση προκειμένου να μπορούν να διαπραγματευθούν με τις τράπεζες.

Προειδοποιεί τέλος, ότι «ο κίνδυνος της μη ρύθμισης του ζητήματος για το κράτος θα είναι μεγαλύτερος από την όποια πρόσκαιρη πίεση στο δημόσιο, καθώς η κατάρρευση της αγοράς θα έχει για τα δημόσια οικονομικά πολύ μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα