Πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση των τιμών στην αγορά περίπου 20% το προσεχές διάστημα προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας από το βήμα της Ημερίδας «Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης», που διεξήχθη στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010.
«Υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και εναρμονισμένες πρακτικές σε όλο το φάσμα της αγοράς και με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις διευκολύνουμε την είσοδο και προχωράμε στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων», τόνισε η Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει το πρώτο έργο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Είναι στόχος μας μέσα σε ένα χρόνο οι προμήθειες να γίνονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να είναι αδιάβλητες και να υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος, ανέφερε η υπουργός.
Σύμφωνα με την ΥΠΟΙΑΝ, ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά είναι ότι δεν έχουμε καθαρές τιμές ούτε από τους χονδρέμπορους στους λιανέμπορους ούτε από το λιανέμπορο στον καταναλωτή.
«Με αγορανομικές διατάξεις που έρχονται λέμε “καθαρές τιμές”, “όλα πάνω στο τιμολόγιο”, κάτι που θα αποτελέσει ένα μεγάλο εξυγιαντικό μέτρο για την αγορά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές, όπως υπολογίζουμε, γύρω στο 20%, αν όχι και περισσότερο. Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, υιοθετούμε μέτρα και πολιτικές για την πλήρη διαφάνεια των παροχών του λιανεμπορίου, κυρίως για τη θεσμοθέτηση ειδικού τιμοκαταλόγου, για τη διασφάλιση της παρουσίας στο ράφι, τις προβολές, τις υπηρεσίες κ.α.», συμπλήρωσε η κ. Κατσέλη.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι την Τετάρτη περνάει από τη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε, με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται για να ιδρύσει κάποιος μια επιχείρηση, θα απαιτείται 1 βήμα σε 1 μέρα, με την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ (Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων), με τη διασύνδεση υπηρεσιών μιας στάσης, που είναι τα ΚΕΠ, οι συμβολαιογράφοι και τα Επιμελητήρια, με το TAXIS και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έτσι ώστε κάποιος που θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση να το κάνει γρήγορα και με χαμηλό κόστος, με 75% λιγότερο κόστος απ’ ότι το κάνει τώρα.
Το επόμενο βήμα είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Όπως είπε η υπουργός, μέσα στους επόμενους ένα ή δυο μήνες περνάει το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά στις μεγάλες επενδύσεις και αμέσως μετά έρχεται το τρίτο νομοσχέδιο για την απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων.
«Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει πραγματικά την υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας», υπογράμμισε η υπουργός.
Ανέφερε ακόμη ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη «τρέχει» ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που φτάνει περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ, γενικότερα, αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο τρέχουν προγράμματα περίπου 2 δισ. από το ΕΣΠΑ.
«Προγράμματα στοχευμένα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, στο εμπόριο και την Πράσινη Ανάπτυξη, ενώ, πολύ σύντομα, τον επόμενο μήνα, θα βγάλουμε και ειδικά προγράμματα για εξαγωγικές επιχειρήσεις, ουσιαστικά για τη στήριξη της εξωστρέφειας.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ