Ινδία: Στο 8,6% η ανάπτυξη

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 09:06
UPD:12:12

Με ταχύ ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια παρά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη που απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,6% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξηση 6,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) που σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η Ινδία και η Κίνα, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, σταθμίζουν τους κινδύνους της κρίσης χρέους στην Ευρώπη που περιορίζει τη ζήτηση σε μία αγορά που αποτελεί το 1/5 των εξαγωγών τους. Για την Ινδία ο χώρος αναστολής των σκληρών μέτρων είναι περιορισμένος καθώς ο πληθωρισμός της βρίσκεται τρεις φορές υψηλότερα από τον αντίστοιχο της Κίνας.

Στις 19 Μαΐου η κεντρική τράπεζα της Ινδίας είπε ότι θα αυξήσει με μεγάλη προσοχή τα επιτόκια. Από την άλλη πλευρά η οικονομία των 4,3 τρισ. εκατ. δολ. της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,9% το πρώτο τρίμηνο και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σήμερα ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την παγκόσμια ύφεση και αποτελούν «πηγή δύναμης» για την παγκόσμια οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα