Μετά τις ενδείξεις ότι η Γερμανία πιθανόν να αυξήσει τη φορολογία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της, και η Γαλλία παραδέχθηκε χθες ότι θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική της αξιολόγηση αν δεν λάβει ορισμένα αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Canal+, ο γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν επισήμανε ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. «Ο στόχος της διατήρησης της αξιολόγησης ΑΑΑ είναι ένας στόχος ο οποίος βρίσκεται σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Πρέπει να διατηρήσουμε την αξιολόγηση ΑΑΑ, να μειώσουμε το χρέος μας προκειμένου να μην είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από τις αγορές και θα πρέπει να το κάνουμε αυτό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το έλλειμμά της θα ανέλθει στο 8% του ΑΕΠ φέτος, ωστόσο έχει θέσει ως στόχο τη μείωσή του κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ μέχρι το 2013.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας, τονίζοντας πως στόχος του είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Bild, ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί αύξηση της φορολογίας στον προϋπολογισμό του 2001, καθώς ο δανεισμός της χώρας έχει σημειώσει ήδη μεταπολεμικό ρεκόρ. «Ο κόσμος θέλει από εμάς να μειώσουμε το υψηλό επίπεδο του χρέους», δήλωσε.
Εάν η χριστιανοδημοκρατική ένωση (CDU) αποφασίσει τελικά να αυξήσει τη φορολογία, θα έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το έτερο κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας, τους φιλελεύθερους δημοκράτες (FDP) - οι οποίοι αυτόν τον μήνα απέσυραν με εμφανή απροθυμία τις προτάσεις τους να μειωθεί η φορολογία στη χώρα.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο