Ν.Δ.: Ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα του φαρμάκου

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 17:39

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων το πρώτο τετράμηνο του 2010 κατά 50 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και κατά 15 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το 2009, εξαπέλυσε η Ν.Δ.

Σε επερώτηση που κατέθεσαν προς τα αρμόδια υπουργεία, οι τομεάρχες της Ν.Δ. Υγείας, Μ. Σαλμάς, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιω. Βρούτσης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης από κοινού με άλλους 24 βουλευτές του κόμματος, κάνουν λόγο για ατυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς στο χώρο του φαρμάκου με αποτέλεσμα την έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

«Τα όσα τραγελαφικά και ανεφάρμοστα πειράματα έγιναν μέχρι σήμερα, είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη κατά 10% των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα, το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009», αναφέρουν οι βουλευτές.

Παράλληλα διαπιστώνουν παλινωδίες της κυβέρνησης αναφορικά με το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκου, καθώς όπως υποστηρίζουν από τη μία ανακοινώνεται ότι είναι το πιο αξιόπιστο της Ευρώπης , ενώ από την άλλη η ίδια η υπουργός Οικονομίας στην ολομέλεια της βουλής το αμφισβητεί.

Όσον αφορά την αποζημίωση των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνουν ότι σήμερα οι ασφαλιστικοί φορείς που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκου, πληρώνουν χωρίς καμία έκπτωση, αφού δεν εφαρμόζεται ούτε η λίστα φαρμάκων -που η κυβέρνηση ψήφισε πριν από έξι μήνες-, ούτε η επιστροφή του 3% επί του τζίρου από τη φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταξύ άλλων ερωτούν επίσης την κυβέρνηση πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα προκύψει από την απόσυρση δεκάδων φαρμάκων από την αγορά αλλά και την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί σε χιλιάδες ασθενείς, ενώ ζητούν να ξεκαθαρίσει γιατί δεν έχει εκδοθεί τους τελευταίους μήνες δελτίο τιμών με τα φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει λήξει και έπρεπε η τιμής τους να μειωθεί κατά 20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα