Ισχυρές πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές

Σε χαμηλό τετραετίας το ευρώ
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 12:31
UPD:12:33

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς χρηματαγορές, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό τετραετίας, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα πλήξει την παγκόσμια ανάκαμψη. Το ήδη εύθραυστο κλίμα επιβάρυναν και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.

Με πτώση άνω του 1% άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις 11:53 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1,9% στις 982,21 μονάδες, έχοντας κλείσει το Μάιο με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Φεβρουάριο του 2009.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της BP, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του βρετανικού κολοσσού να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Ο τίτλος της εταιρείας υποχωρούσε νωρίτερα σε ποσοστό άνω του 14%.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,1%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 2% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 2,4%.

Με απώλειες 0,6% έκλεισε νωρίτερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, με τον όγκο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα την ώρα που οι αναλυτές αναζητούν ενδείξεις ότι τα πράγματα στις αγορές καταλαγιάζουν μετά τις τεράστιες απώλειες του περασμένου μήνα.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei υποχώρησε στις 9.711,83 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix κατέγραψε οριακές απώλειες 880,04 μονάδες.

Πλήγμα επέφεραν στις εταιρείες με δραστηριότητα στην Κίνα οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα επισκίασε την αγορά.

«Η αγορά προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της», σχολίασε ο Κοίσι Ογκάβα, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Daiwa SB Investments.

Το αρνητικό κλίμα έχει επηρεάσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη τιμών να υποχωρεί αυτή την ώρα (12:28) κατά 1,74% στις 1.523,77 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 36,65 εκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές απώλειες δέχεται και το ευρώ, το οποίο βρέθηκε νωρίτερα στα 1,2115 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Στις 12:20 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2123 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 90,70 γιεν.

Σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποτιμήθηκε το Μάιο, για πέμπτο συνεχή μήνα, ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +2,92% ως αποτέλεσμα της ανατίμησης των λοιπών νομισμάτων (+5,44%) και της μικρής υποχώρησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων (-0,19%).

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +2,27%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,169%, και ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων αυξήθηκε κατά +5,05%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα