Merit: Εξαιρετικά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος για το Χ.Α.

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 14:47
UPD:14:50

Εξαιρετικά δύσκολος μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να είναι ο Ιούνιος ελλείψει σημαντικών καταλυτών και συνεπεία της πρώτης αξιολόγησης από το κοινό κλιμάκιο ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ της ελληνικής οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθήθηκαν τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τη Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Όσον αφορά στο Μάιο, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η πτώση στην ελληνική κεφαλαιαγορά ήταν υπερδιπλάσια του S&P 500 με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 17,07%, επηρεαζόμενος όχι μόνο από το διεθνές αρνητικό momentum των ώριμων αγορών αλλά πολύ περισσότερο βυθιζόμενος στη δυσμενή εσωστρέφεια των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τη Merit, ο προηγούμενος μήνας δεν ήταν μόνο άσχημος για την κεφαλαιαγορά αλλά και για τις ίδιες τις εισηγμένες. Η κερδοφορία τους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μειώθηκε κατά 70% συμπαρασυρόμενη από την καθίζηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν υπό το βάρος της καταγραφής της έκτακτης εισφοράς κατά το πρώτο τρίμηνο, από την αύξηση των προβλέψεων και από ζημιές που προήλθαν από τις αποτιμήσεις των ομολόγων. Εξαίρεση στα παραπάνω αποτέλεσαν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, της MOTOR OIL και της 3E.

Σχολιάζοντας περαιτέρω την αγορά, η Merit σημειώνει ότι πλέον η δραστηριότητα στους τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης εξελίσσεται εξαιρετικά περιορισμένη, κατάσταση η οποία εδράζεται τόσο στην παθητική στάση των επενδυτών όσο και στο ψυχολογικό breakdown των βασικών μετόχων. Παρόλ’ αυτά, η χρηματιστηριακή παρατηρεί σχετικά αυξημένο όγκο στις τραπεζικές μετοχές, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι η αποεπένδυση των ξένων επενδυτών συνεχίζεται και κατά το τρέχον διάστημα.

Βραχυχρόνια για την ελληνική κεφαλαιαγορά προτείνει μικρή έκθεση, ταχύτατες κινήσεις, έλεγχο φίλτρου 3 ημερών - τζίρου και επιλέγουμε τη μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ σε επίπεδα χαμηλότερα των € 9,95, του ΤΙΤΑΝ χαμηλότερα των € 14 και του ΟΠΑΠ σε επίπεδα μεταξύ €12,40-12,50.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα