Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 05:11
UPD:05:50

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, αποτέλεσμα της ανόδου των ιαπωνικών μετοχών μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής εν μέσω ανησυχιών ότι η καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα της BP Plc θα οδηγήσει σε σκληρότερους κανόνες λειτουργίας των πετρελαϊκών εταιρειών.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο σημείωσαν άνοδο 0,9% στο Τόκιο καθώς η παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα ώθησε χαμηλότερα το γιέν τονώνοντας την προοπτική των κερδών των εξαγωγικών εταιρειών. Οι μετοχές της Mitsui & Co., που κατέχει μερίδιο σε πετρελαιοπηγές στον Κόλπου του Μεξικού έκαναν βουτιά 6,6%.

Τέσσερις μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε τρεις που σημείωναν απώλειες μεταξύ του δείκτη MSCI Asia Pacific Index, ο οποίος υποχώρησε 0,1% φθάνοντας στις 112,11 μονάδες στις 11:07 π.μ. στο Τόκιο. Τον περασμένο μήνα ο περιφερειακός δείκτης σημείωσε απώλειες 9,8%, τις μεγαλύτερες από τον Οκτώβριου του 2008 εν μέσω διόγκωσης των ανησυχιών ότι τα ελλείμματα προϋπολογισμών στην Ευρώπη και τα μέτρα της Κίνας για τον έλεγχο των τιμών ακινήτων θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης υποχωρούσε έως 0,7% πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης του Χατογιάμα.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,4%. Νωρίτερα σημείωνε απώλειες 1,1% και άρχισε να κάνει ράλι μετά το ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΗΚ που πρώτο μετέδωσε την είδηση ότι ο Χατογιάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας θα παραιτηθεί. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng αναρριχήθηκε 0,6%. Κλειστές είναι οι αγορές στη Νότια Κορέα λόγω αργίας. Απώλειες 0,7% σημείωσε στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 Index.

Χθες στη Νέα Υόρκη ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 1,7% μετά την είδηση του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο στρατός του Λιβάνου έβαλε κατά ισραηλινών αεροσκαφών. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας καθώς ο γενικός εισαγγελέας Ερικ Χόλντερ είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά εάν παραβιάστηκαν οι νόμοι στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας που προκάλεσε η BP στον Κόλπο του Μεξικού.

H πτώση του MSCI Asia Pacific Index τον περασμένο μήνα οδήγησε χαμηλότερα τις μέσες τιμές των μετοχών του δείκτη κατά 14,2 φορές των προβλέψεων των κερδών, φθάνοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα