Υποχωρεί το γιέν

Μετά την παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 06:15

Πτωτικά έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων κινήθηκε το γιέν μετά τη δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα ότι θα παραιτηθεί, περιορίζοντας την ελκυστικότητα του ιαπωνικού νομίσματος ως ασφαλή τοποθέτηση.

Ο Χατογιάμα αρνήθηκε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Kyodo», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκε ανοδικά εν μέσω των πεποιθήσεων ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει αυτόν τον μήνα τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Το γιέν υποχώρησε στα 91,37 ανά δολάριο στις 10:17 π.μ. στο Τόκιο από 90,94 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 111,78 ανά ευρώ από 111,22 που ήταν χθες. Το ευρώ άλλαξε χέρια στο 1,2233 δολ. από 1,2229 που ήταν χθες όταν άγγιξε το 1,2111 δολ. τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας αναρριχήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 67,72 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνοντας στα 83,40 σεντς.

Ο Ιχίρο Οζάουα, ο υπ' αριθμόν 2 του κυβερνώντος κόμματος, επίσης θα παραιτηθεί, δήλωσε σήμερα ο Χατογιάμα.

Η αλλαγή πρωθυπουργών τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές στην Ανω Βουλή τον επόμενο μήνα δεν θα αποτρέψει το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας από την απώλεια εδρών, σχολίασε ο Τζέραλντ Κέρτις, καθηγητής της Ιαπωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκη. Η κυβέρνηση θα διατηρήσει την δύναμή της ούτως ή άλλως λόγω της πλειοψηφίας στην Κάτω Βουλή.

Το ευρώ άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών χθες εν μέσω ανησυχιών ότι οι προσπάθειες περιορισμού των ελλειμμάτων θα βλάψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στη Γαλλία ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 10,1% από 10% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών πριν από την αυριανή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Insee.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη των 16 χωρών που συναλλάσσονται με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αυξήθηκε στο 10,1% τον Απρίλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1998, ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία στο Λουξεμβούργο.

Χθες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη δέχθηκαν πυρά από τον Λίβανο, επικαλούμενο αξιωματούχο του ισραηλινού στρατού.

Η Bank of Canada αύξησε χθες τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Είναι η πρώτη τράπεζα μεταξύ του G-7 που αποφασίζει κάτι ανάλογο από τον Ιούλιο του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα