Aυστραλία: Αύξηση του ΑΕΠ για πέμπτο τρίμηνο

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 06:34
UPD:11:35

Με χαμηλότερο του ημίσεως ρυθμό από το προηγούμενο τρίμηνο αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Αυστραλίας, μετά από τις αυξήσεις των επιτοκίων επί τρεις μήνες αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να ξοδέψουν λιγότερα.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί 1,1% (αναθεωρημένα στοιχεία), ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια χθες και σηματοδότησε το ενδεχόμενο διατήρησής τους στα ίδια επίπεδα τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα είναι σχεδόν διπλάσια την επόμενη διετία καθώς η ζήτηση από την Κίνα για πρώτες ύλες ωθεί τις μεταλλουργίες σε επενδύσεις.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,6% το τρίμηνο, μετά από άνοδο 0,9% τους τρεις προηγούμενους μήνες, ανακοινώθηκε σήμερα. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,5% μετά από άνοδο 2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η οικονομία ενδέχεται να ευνοηθεί από την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάϊο με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό καθώς τα εργοστάσια έκαναν προσλήψεις και οι παραγγελίες στο εσωτερικό της χώρας αυξήθηκαν, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 4% στα τέλη του τετάρτου τριμήνου του 2012 από 2,7% πέρυσι.

Οι ενδείξεις επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Αυστραλία έναντι άλλων χωρών κατέστησαν το νόμισμα της χώρας το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων του κόσμου το δωδεκάμηνο έως και τις 30 Απριλίου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναρριχήθηκε 27%. Το νόμισμα υποχώρησε 9% τον Μάϊο καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση κινήθηκε προς την αποτροπή της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Τον Μάϊο πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές παγκοσμίως εν μέσω ανησυχιών ότι το έλλειμμα χρέους της Ευρώπης θα βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Ιndex σημείωσε τον Μάϊο απώλειες 7,9%, τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008, στις οποίες οδήγησε η πτώση των τραπεζικών μετοχών και των εταιρειών με πρώτες ύλες.

Ο τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο με τον χαμηλότερο ρυθμό σε πέντε μήνες, η αύξηση των τιμών κατοικιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 16 μηνών και οι εγκρίσεις για ανέγερση κτιρίων μειώθηκαν για τρίτο μήνα φέτος, σύμφωνα με εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα.

Η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε τον Μάϊο από τον ταχύτερο ρυθμό σε οκτώ χρόνια, έδειξε χθες έρευνα του

Australian Industry Group και της PricewaterhouseCoopers που δημοσιοποιήθηκε στην Καμπέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα