Εντονες επικρίσεις ΚΕΕ κατά ΥΠΟΙΚ για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 18:45

Τον συμψηφισμό του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α. με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ επιχειρήσεων ζητά η Κεντρικη Ενωση Επιμελητηρίων.

Η ΚΕΕ σε ανακοίνωσή της επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για την πρόσφατη απόφασή της σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ μετά από ελέγχους και την καλεί «έστω και την ύστατη στιγμή» να αποδείξει «ότι δεν θέλουν επιχειρήσεις υπό φορολογική ομηρία και ότι η χώρα μας δεν έχει - έστω και ανεπίσημα - κηρύξει στάση πληρωμών των υποχρεώσεων της προς τους δικαιούχους αυτών».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Κασιμάτης δήλωσε ότι η επιχειρηματική κοινότητα αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα για μια ακόμη φορά από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε: «Είναι πράγματι τραγικό να προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να αποκρύψει την αποτυχία των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών του μηχανισμών του και να εμφανίσει αυξημένα έσοδα Φ.Π.Α. παρακρατώντας χρήματα τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους επιχειρηματίες, τη στιγμή μάλιστα που αναπτύσσει ευρείας κλίμακας φοροεισπρακτική πολιτική, επί του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος στερείται ρευστότητας. Και αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποδεικνύεται αδύναμη έναντι και των τραπεζών που αγνοούν τις προτροπές και πρωτοβουλίες της για αλλαγή της δανειακής πολιτικής τους, μειώνοντας - όπως αποδεικνύεται από τα προσφάτως δημοσιευθέντα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος - την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις (ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η τραπεζική χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις από 446 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2009 έφτασε μόλις τα 15 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2010)».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα