ΣΕΒ: Συμφέρον όλων να μην υπάρξει εργασιακή σύγκρουση

ΠΑΜΕ: Η συνάντηση με τον ΣΕΒ επιβεβαιώνει την ανάγκη για γενικό ξεσηκωμό
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 09:18
UPD:10:57

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προτεραιότητα του ΣΕΒ είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας γιατί οι απολύσεις των εργαζομένων και τα λουκέτα των επιχειρήσεων πάνε μαζί, και γι αυτό οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναζητήσουν κοινά μέτρα και κοινές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ΣΕΒ ούτε ζήτησε, ούτε αποφάσισε τα μέτρα του μνημονίου που αφορούν στην αγορά εργασίας, ξεκαθάρισε στη συνάντηση με το ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ.Δασκαλόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη βούληση του Συνδέσμου να περιφρουρηθεί το εισόδημα και οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να διαφυλαχθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως πεδίο συνεννόησης των δυνάμεων εργασίας.

Δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα των προθέσεων του Συνδέσμου όσον αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε πως η διάσωση του 13ου και 14ου μισθού απέτρεψε τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 15%, όμως δεν επιτρέπει άλλες προσδοκίες στην παρούσα φάση.

Τα μέτρα του μνημονίου, ανέφερε μεταξύ άλλων, αποτελούν ήδη νόμο του κράτους και είμαστε υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουμε, προκειμένου να εισπράξουμε από τους δανειστές μας τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Όπως είπε, προτεραιότητα του ΣΕΒ είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας γιατί οι απολύσεις των εργαζομένων και τα λουκέτα των επιχειρήσεων πάνε μαζί, και γι αυτό οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναζητήσουν κοινά μέτρα και κοινές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, υπάρχει καιρός για διεκδικήσεις με υψωμένη γροθιά στον δρόμο και υπάρχει καιρός για διεκδικήσεις στο τραπέζι του διαλόγου και σήμερα οι καιροί επιβάλλουν τον διάλογο. «Ακόμη και αν σε όλα διαφωνήσουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά, «μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε μαζί τη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως συμφέρον όλων είναι να μην υπάρξει εργασιακή σύγκρουση που θα επιτείνει την επιχειρηματική και την εργασιακή ανασφάλεια, και συμφέρον των εργαζομένων, να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που να ενισχύει αντί να εμποδίζει την επιχειρηματικότητα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ: «Στον αγώνα για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, είμαστε σε παράλληλους δρόμους. Εσείς θέλετε να ανατρέψετε τον καπιταλισμό, εμείς να τον εξυγιάνουμε. Μένει να δούμε ποιος από τους δύο μας θα φτάσει πρώτος στον στόχο του».

Η συνάντηση με τον ΣΕΒ επιβεβαιώνει την ανάγκη για γενικό ξεσηκωμό, αντέτεινε το ΠΑΜΕ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση για τη συνάντηση, «οι ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα και όχι μηδενικές όπως προτείνει ο ΣΕΒ, ο οποίος αξιοποιεί σε αυτήν την κατεύθυνση και το μνημόνιο και την κρίση».

«Επίσης», τονίζεται χαρακτηριστικά, «στην "έκκλησή" του να πάμε χέρι - χέρι όλοι μαζί, γιατί αλλιώς θα πέσουμε όλοι κάτω, το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι κάτω πάνε να ρίξουν τους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες που τρίβουν τα χέρια τους γιατί τις απαιτήσεις τους και τις αξιώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τις κάνουν πράξη».

Στη συνάντηση μετείχαν από το ΠΑΜΕ τα μέλη της Γενικής Γραμματείας, Γιώργος Πέρρος και Θεόδωρος Κούτρας, οι οποίοι πλαισιώνονταν από τους προέδρους των κλαδικών οργανώσεων, Κώστα Λιαπάτη (Τρόφιμα και Ποτά), Θεόδωρο Δήμα (Ιματισμός-Ένδυση), 'Ελσα Ζαμπέτα (Λογιστές), Γιάννη Πάσουλα (Οικοδόμοι), Γιάννη Τόλη (Κυτιοποιία-Χαρτοποιία-Εκτυπωτικά Μέσα) και Γιώτα Ταβουλάρη (Φαρμακευτικά Επαγγέλματα).

Από πλευράς ΣΕΒ, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Χάρης Κυριαζής, το μέλος του δ.σ. Γιάννης Στεφάνου και η αρμόδια για τα εργασιακά Ρένα Μπαρδάνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα