Γ. Παπανδρέου: Ανάσα για βαθύτερες αλλαγές το σχέδιο στήριξης

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 14:41
UPD:14:58

O Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τονίζει πως το σχέδιο στήριξης παρέχει στη χώρα ένα «περιθώριο ανάσας» για την αναμόρφωση της οικονομίας.

«Βαθιές αλλαγές» προαναγγέλλει για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λα Κρουά». Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων τονίζει πως το σχέδιο στήριξης παρέχει στη χώρα ένα «περιθώριο ανάσας» για την αναμόρφωση της οικονομίας. Επίσης, αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς πώς σκέπτεται να διαχειρισθεί τα 110 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τριετίας, απαντά:

«Λάβαμε μία σειρά απαραίτητων μέτρων για να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη και υιοθετήσαμε ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια της ΕΕ για να καθησυχάσουμε τους πιστωτές μας ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

»Δείξαμε την πολιτική βούληση που έχουμε και την ικανότητά μας να εφαρμόζουμε τα μέτρα που παίρνουμε, όπως για παράδειγμα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ή εκείνη της αγοράς εργασίας.

»Σε διάστημα τριών μηνών, κάναμε περισσότερες αλλαγές στην Ελλάδα απ' όσες είχαν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο δημόσιο τομέα για τη βελτίωση της διαφάνειας, την καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς.

»Τα δύσκολα μέτρα τα έχουμε ήδη λάβει. Με το σχέδιο στήριξης, έχουμε στη διάθεσή μας ένα περιθώριο ανάσας για να προχωρήσουμε σε βαθύτερες αλλαγές και να κάνουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη.

»Θέλουμε να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο δυναμικό στον τομέα της αιολικής ενέργειας λόγω του ανέμου στη θάλασσα και τα νησιά μας. Η πράσινη ενέργεια παρέχει έναν νέο τομέα για την ανταγωνιστικότητά μας.

»Πρέπει επίσης να ενεργήσουμε στον αγροτικό τομέα. Πρέπει να αναδείξουμε τη μεσογειακή διατροφή ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Αλλαγές προωθούνται αντιστοίχως στον τουρισμό για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού: πολιτιστικός, εκπαιδευτικός, θρησκευτικός και εναλλακτικός. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε στους τομείς των καταδύσεων και του σκι».

Σε ερώτημα για ενδεχόμενο κίνδυνο η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ο Πρωθυπουργός τονίζει:

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν, αποκλείσαμε τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών. Με το σχέδιο στήριξης έχουμε στη διάθεσή μας τρία χρόνια για να αλλάξουμε την οικονομία. Θα είμαστε τότε περισσότερο αξιόπιστοι για να επανέλθουμε στις χρηματαγορές και να δανειστούμε εκ νέου με λογικά επιτόκια».

Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα αντίδρασης της Ευρώπης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε λιγότερο επικριτικός:

«Η Ευρώπη υπήρξε αργή εάν τη συγκρίνουμε με τις αγορές, οι οποίες, παρά τα μέτρα που λάβαμε, παρέμεναν ιδιαίτερα ανήσυχες. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες από τριών έως 93 ετών έμαθαν τη λέξη "spread" Έπρεπε να καθησυχασθούν οι αγορές και παράλληλα να δοθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες. Παραδόξως, όμως, η Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ πριν τόσο γρήγορη. Παρά τα όποια θεσμικά και πολιτικά προβλήματα, οι αποφάσεις ελήφθησαν.

»Όσο για το ευρώ, εάν δεν το είχαμε, πολλές χώρες και όχι μόνο όσες βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών, θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.

»Αποκαλύφθηκαν όμως και ορισμένες από τις αδυναμίες της ευρωζώνης. Έχουμε ανάγκη από περισσότερο χρηματοπιστωτικό συντονισμό, περισσότερη οικονομική διακυβέρνηση και πιο ισχυρούς μηχανισμούς επιτήρησης.

»Όλο αυτό μας παρέχει στην πραγματικότητα την ευκαιρία να συνεργασθούμε καλύτερα όλοι μαζί.

»Δεν μας χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ενσωμάτωση και όχι διάσπαση, και μία πιο δυνατή φωνή σε διεθνή κλίμακα στο θέμα της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης".

»Τέλος, σχετικά με τα υψηλά ποσά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για την άμυνα, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε:

»Η Ελλάδα γνώρισε δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο, δύο βαλκανικούς και αρκετές δικτατορίες. Ήμασταν απομονωμένοι από τους γείτονές μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

»Ο προϋπολογισμός μας για την άμυνα αντιπροσώπευε ποσοστό μεταξύ 5 και 8% του ΑΕΠ μας.

»Σήμερα, όσο περισσότερο ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα γίνεται η Ευρώπη, τόσο λιγότερο θα έχουμε ανάγκη για τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες.

»Και όσο περισσότερο ο γείτονάς μας, η Τουρκία, θα εντάσσεται σ' ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να εργασθούμε μαζί για τη μείωση των προϋπολογισμών για την άμυνα.

»Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είναι επίσης θετικός με την ιδέα μείωσης των στρατιωτικών δαπανών.

»Θα ήταν καλό για τον ελληνικό λαό να μην πληρώνει τόσα πολλά για την άμυνα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα