Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ ράλι κατέγραψαν τα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, «λάδι στη φωτιά» ρίχνει η επιδείνωση της κρίσης δημοσιονομικού χρέους στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης.
Στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας υποχώρησε το ευρώ, το οποίο κυμαίνεται στα 1,20 δολάρια λόγω των φόβων για επιδείνωση της κρίσης χρέους μετά τα σχόλια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ότι η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε «ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση».
Τις ανησυχίες των επενδυτών ενέτειναν, επίσης, τα δημοσιεύματα για υψηλές ζημίες από τις θέσεις της Societe Generale SA σε παράγωγα.
Η απόδοση του 10ετούς γραμματίου αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,26%, ενώ ο Dollar Index εκτινάχθηκε στα υψηλά 14 μηνών χάρη στην αύξηση της ζήτησης για ασφαλείς επενδυτικούς τίτλους.
Πλήγμα δέχθηκε και η ίδια η Ουγγαρία, με το νόμισμά της, το φιορίνι αλλά και το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης να σημειώνουν πτώση μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις ισχυρών ανδρών του κυβερνώνοντος κόμματος Fidesz σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 ώρες το φιορίνι υποτιμήθηκε 5,5%, ενώ το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, που χθες Πέμπτη είχε κλείσει με πτώση 1%, σήμερα εξακολουθούσε να πέφτει κατά 3,14%.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μιχάλι Βάργκα ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ το 2010, την ώρα που το φύλλο πορείας που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, προέβλεπε ότι θα φτάσει μόλις το 3,8%.
Ο αντιπρόεδρος του Fidesz Λάγιος Κόζα ανακοίνωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας είναι «πραγματικά κρίσιμη, συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας» και ότι «η χρεοκοπία του κράτους» είναι «κοντά».
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.484,90 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 5,03%.
Οι τιμές 147 μετοχών σημείωσαν πτώση, 33 ενισχύθηκαν και 49 παρέμειναν σταθερές.
Οι μετοχές της ΕΤΕ και της EFG Eurobank κατέγραψαν απώλειες άνω του 6%, ενώ ο ΟΠΑΠ σημείωσε πτώση 9,09%. Ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 5,11%.
«Η αποστροφή ρίσκου έχει φτάσει στο ζενίθ, με την τελευταία αφορμή για ρευστοποιήσεις την ανακοίνωση στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ήταν χειρότερα του αναμενόμενου», δήλωσε στο Reuters ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, αναλυτής στην Beta Χρηματιστηριακή.
«Το πρόβλημα αφορά όμως τον υπερβολικό δανεισμό των χωρών στην ευρωζώνη. Οι ελληνικές μετοχές είναι υπερπουλημένες από κάθε άποψη, θεμελιώδη και τεχνική, και σημαντικότατος καταλύτης ανόδου θα μπορούσε να είναι η συρρίκνωση των spread των ελληνικών ομολόγων μέσω συνέχισης της παρέμβασης της ΕΚΤ», πρόσθεσε.
Στη Νέα Υόρκη, απώλειες πάνω από 3% είχαν οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες με το Dow Jones να διολισθαίνει κάτω από τις 10.000 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.928,72 με πτώση 3,18%, ο Nasdaq στις 2.219,17 μονάδες με απώλειες 3,64% και ο S&P 500 στις 1.064,88 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,44%.
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με το δείκτη KBW να υποχωρεί κατά 4,4%. Απώλειες 3,5% και 2,9%, αντίστοιχα, σημείωσαν οι μετοχές των JPMorgan Chase & Co και Bank of America Corp.
Πτώση 1,9% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, κλείνοντας στις 998,60 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε οριακή άνοδο 0,1%.
Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100, στο Παρίσι ο CAC 40 και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησαν κατά 1,6%, 2,9% και 1,9%, αντίστοιχα.
Απώλειες της τάξης του 3,8% και του 2,2%, αντίστοιχα, παρουσίασαν ο δείκτης IBEX 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία.