Μειώθηκαν οι παραγγελίες βιομηχανιών στη Γερμανία το Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2002 13:49

Μεγαλύτερη μείωση από το αναμενόμενο εφμάνισαν το Σεπτέμβριο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σημειώνοντας για τρίτη φορά μείωση σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, γεγονός το οποίο ενδέχεται να πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να προχωρήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Οι παραγγελίες των βιομηχανιών μειώθηκαν κατά 2,5% μετά από άνοδο 1,4% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση θα ήταν σε ποσοστό 0,5%. Η εξέλιξη αυτή, ακολουθεί τη μείωση κατά 4,9% των παραγγελιών προϊόντων προς εξαγωγή, όπως βιομηχανικού εξοπλισμού.

«Εχω αμφιβολίες για τη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο Stefan Schulte, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutz AG, της γερμανικής βιομηχανίας κατασκευής μηχανών ντήζελ, συμπληρώνοντας : «Το καλοκαίρι είχα την αίσθηση ότι οι εταιρείες προχωρούσαν σε επενδύσεις. Τώρα δεν το κάνουν».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει δυσκολίες να αναπτυχθεί. Καθώς μειώνεται η παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αργοσβήνει. Η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων φέτος, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές και μερικοί από αυτούς πιστεύουν ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί στην αυριανή της συνεδρίαση.

Η παραγωγή των βιομηχανιών μεταλλουργίας και των ηλεκτρονικών στη Γερμανία θα μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 4% φέτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ένωσης των εν λόγω βιομηχανιών.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, της Αγγλίας, Bank of England και η ΕΚΤ, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για πρώτη φορά φέτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως καθυστερεί, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα